Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Raport USDA: Na świecie w pszenicy wszystko w górę, w UE spadek

14.05.2020

Drukuj

Raport USDA: Na świecie w pszenicy wszystko w górę, w UE spadek

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Pszenica

USDA w swoim majowym raporcie przewiduje, że zbiory wzrosną w stosunku do ubiegłego roku o 4 miliony ton do 768,5 mln, ponieważ kilku głównych eksporterów (Argentyna, Australia, Kanada i Rosja) może mieć wyższą produkcję w sezonie 2020/21. Australia, która dochodzi do siebie po suszy i pożarach zanotuje największy wzrost w porównaniu do ubiegłego roku do 24,0 miliona ton, co stanowi wzrost aż o 8,8 miliona ton. Natomiast w UE przewiduje się spadek prawie 12 milionów ton do 143 milionów ze względu na ograniczenie powierzchni i niższe szacunki plonów. Prognozuje się również, że produkcja na Ukrainie spadnie do 28,0 mln ton, ale nadal będzie to druga co do wielkości produkcja w historii tego kraju.
 

r e k l a m a

Poziom światowego handlu w sezonie 2020/21 amerykańscy eksperci podnoszą o 4,6 miliona ton, czyli ponad 2 procent, przy rekordowych 188 milionach. Przewiduje się, że wzrośnie, przede wszystkim import do Chin, Algierii, Maroka, UE, Iraku i Uzbekistanu. Rosja z ilością sprzedaży 35 mln ton w dalszym ciągu jest przewidywana jako wiodący światowy eksporter pszenicy. Argentyna, Australia i Kanada mają także mieć wyższy eksport, podczas gdy UE, Ukraina i Stany Zjednoczone utrzymają w tym roku niższe poziomy sprzedaży.

 

Polecany artykuł

Ropa jeszcze w połowie drogi. Czy wrócą wysokie ceny paliw?

Globalne zużycie pszenicy w nadchodzącym sezonie wzrośnie o 4,9 miliona ton do rekordowo wysokiego poziomu 753,5 miliona. Wzrośnie wykorzystanie na żywność, nasiona i zastosowanie przemysłowe. Te wzrosty zdecydowanie skompensują, a wręcz przewyższą mniejsze zużycie na paszę. Prognozowane światowe zapasy pszenicy na koniec sezonu 2020/21 mają wzrastać o 5 procent do rekordowych 310 milionów ton. 52% ma być zgromadzone w Chinach.

 

Agrarsklep

Pakiet: Przewodniki - Kukurydza oraz Rzepak

Pakiet: Przewodniki - Kukurydza oraz Rzepak

Płacisz tylko

59,00 zł

Cena regularna 119,00 zł

SPRAWDŹ

Kukurydza

Światowa produkcja kukurydzy ma być również rekordowo wysoka 1.187 mln ton, i to z największymi wzrostami w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, na Ukrainie, w Meksyku i Kanadzie. USDA oczekuje, że globalne zużycie kukurydzy wzrośnie o 4 procent, do 1.162 mln ton. Podobny wzrost spodziewany jest w imporcie kukurydzy. Znaczne prognozowane wzrosty importu kukurydzy obejmują UE, Egipt, Meksyk, Iran, Maroko i Wietnam.

 

Globalne zapasy kukurydzy mają być wyższe w porównaniu z rokiem ubiegłym, ponieważ spadek zapasów w innych krajach jest z nadwyżką rekompensowany przez rosnące stoki w Stanach Zjednoczonych. Zapasy końcowe wzrosną z 314,7 mln ton na koniec ubiegłego sezonu, do 339,6 mln ton w sezonie bieżącym.

Z wyłączeniem Chin i Stanów Zjednoczonych zapasy jednak będą wynosić tylko 55,3 mln ton. W przypadku Chin całkowity import prognozowany jest na poziomie 18,3 miliona ton, co oznacza wzrost o 1,3 miliona w porównaniu z sezonem 2019/20.

 

Soja-Oleiste

Globalna prognoza amerykańskich ekspertów dla roślin oleistych na lata 2020/21 obejmuje większe zbiory. Jednak oczekuje się, że zapasy końcowe wraz ze wzrostem wykorzystania będą nieznacznie spadać. Światowa produkcja soi rośnie o 26,6 miliona ton do 362,8 miliona. Największe zwyżki plonów spodziewane są w Brazylii o 7 milionów ton do 131 milionów i w Argentynie, tu wzrosły o 2,5 miliona ton, do 53,5 miliona. Także produkcja soi w USA rośnie po zeszłorocznych znacznych obniżkach.

 

Prognozuje się, że globalne spożycie pasz białkowych poza Chinami wzrośnie o 2% w latach 2020/21, i w 3% porównaniu z 5-letnią średnią. Konsumpcja śruty sojowej w Chinach ma być 6% wyższa niż w poprzednich latach, gdyż Chiny odzyskują siły od wybuchu ASF.

 

Przy większym zapotrzebowaniu na pasze białkowe eksport soi ma wzrosnąć o 8,0 mln ton do 161,9 ml, natomiast globalne zapasy soi prognozowane są na 98,4 mln ton, co stanowi spadek o 1,9 mln w porównaniu z rokiem 2019/20. Mniejsze zapasy rok do roku mają być w USA, natomiast wyższe w Chinach, Brazylii i Argentynie.

 

oprac. Juliusz Urban   Fot. Daleszyński


Widziałeś już nasze video "Stosowanie regulatorów wzrostu w zbożach. Prof. Hansgeorg Schönberger (N.U. Agrar) + Pytania z czatu"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody