Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium

Spada światowa produkcja cukru

Obrazek

Amerykański Departament Rolnictwa w swoim najnowszym raporcie światową produkcję cukru w ​​sezonie 2019/20 r. szacuje na 174 mln ton. Ze względu na wysoki poziom konsumpcji stanie się to powodem spadku globalnych zapasów cukru.

dr Juliusz Urban29 listopada 2019, 16:57

Światowa produkcja będzie w tym sezonie mniejsza o 6 mln ton od poprzedniego roku. Powodem spadku ma być zmniejszenie produkcji w Indiach, które to są wspólnie z Brazylią największymi producentami cukru na świecie i największym jego konsumentem. W tym sezonie produkcja cukru w Brazylii ma wynieść 29,4 mln ton, natomiast w Indiach 29,3 mln ton, obydwa kraje są bezsprzecznymi światowymi liderami. Unia Europejska zajmuje trzecie miejsce produkując 17,9 mln ton cukru.

Indie przodują także w konsumpcji, która jest rekordowa i przekracza ich tegoroczne możliwości produkcyjne, wynosząc 28,5 mln ton. Dla porównaniu cała Unia Europejska konsumuje 18,6 mln ton, a Chiny 15,8 mln ton cukru. Całkowite światowe zużycie wyniesie 175 mln ton.

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa USDA, spowoduje to, że globalne zapasy cukru spadną o 5 mln ton do 50 milionów ton na koniec roku. Największe spadki zapasów mają nastąpić w Chinach, Indiach i Pakistanie.

W eksporcie największy udział ma Brazylia, choć od ubiegłego roku znacznie więcej trzciny cukrowej wykorzystuje się tam do produkcji etanolu, a odpowiednio mniej do produkcji cukru.  ​​Zgodnie z danymi USDA w sezonie 2019/20 tylko 35% zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii zostanie przeznaczone na produkcję cukru

Oczekuje się, że eksport w Brazylii spadnie do 18,6 mln ton, i będzie to najniższy poziom od 12 lat. Brazylijski eksport cukru stał się mniej atrakcyjny niż handel na rynek krajowy czy produkcja i sprzedaż etanolu w kraju i za granicą.

Drugim co do wielkości eksporterem będzie Tajlandia, której handel zagraniczny cukrem ma wynieść 10,5 mln ton.

W Indiach z kolei oczekuje się, że eksport wzrośnie do 5 milionów ton. Niższa produkcja z jednej strony, rosnąca konsumpcja i eksport z drugiej odbędzie się kosztem indyjskich zapasów, które prawdopodobnie skurczą się o 15% do końca sezonu. 

opracował Juliusz Urban  Foto. Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Juliusz Urban
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)