StoryEditor

Ceny przetworów mlecznych najwyższe w historii!

W lutym br. indeks cen żywności osiągnął poziom 208,1 punktu i był o 2,19% niszy niż przed rokiem, ale wyższy niż w styczniu br. o prawie 2,6%. Ta zwyżka wynika z niemal 3% wzrostu cen przetworów mlecznych.
24.03.2014., 11:03h

W lutym indeks cen przetworów mlecznych FAO był o 2,89% wyższy niż w styczniu br. i osiągnął rekordowy poziom 275,4 punktu. Takiego pułapu cen nie odnotowano jeszcze w całej historii notowań FAO. Ostatni rekord padł w listopadzie 2007 roku, kiedy to indeks osiągnął wartość 271,7 punktu. W omawianym okresie indeks ten był o 31,3% wyższy niż w lutym 2013 r.


Eksperci zwracają uwagę, że wynika to z utrzymującego się cały czas wysokiego popytu na wszelkie przetwory mleczne, pochodzące głównie z krajów Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu (mleko w proszku) oraz z Rosji (w szczególności masło), przy jednoczesnej ograniczonej podaży. e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 02:33