Global Dairy Trade: trzecia sesja ze spadkami

Za nami 208 sesja na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade. Co przyniosła tym razem?
Od czwartej tegorocznej sesji, która miała miejsce 20 lutego br. na GDT widoczny jest spadek cen, zwiększający się z każdym kolejnym notowaniem. Aktualna sesja z 20 marca wskazuje zmianę indeksu cenowego Global Dairy Trade na poziomie -1,2% do 1 036 punktów.

Jak zmieniły się ceny dla poszczególnych oferowanych przez Global Dairy Trade produktów?
Sesja przyniosła ze sobą sprzedaż 18 635 ton produktów. Jak będzie kolejnym razem, dowiemy się 3 kwietnia.
Karolina Józefowicz
Fot. Sierszeńska

Jak zmieniły się ceny dla poszczególnych oferowanych przez Global Dairy Trade produktów?
- pełne mleko w proszku: + 0,1 %;
- ser cheddar: - 3,9 %;
- kazeina podpuszczkowa: - 2,9%;
- odtłuszczone mleko w proszku: - 8,6%;
- bezwodny tłuszcz mleczny oraz masło – ceny utrzymują się na niezmienionym w porównaniu do poprzedniej sesji poziomie;
- laktoza i maślanka w proszku - produkty nie były oferowana.
Sesja przyniosła ze sobą sprzedaż 18 635 ton produktów. Jak będzie kolejnym razem, dowiemy się 3 kwietnia.
Karolina Józefowicz
Fot. Sierszeńska
Przeczytaj również
bydło mleczneGlobal Dairy TradeGlobal Dairy Trade (GDT)mlekomleko w proszkuplatforma handlowarynek mleka