Majówka na mlecznej giełdzie

Ceny w stagnacji z lekką tendencją w dół – to trend jaki od kilku tygodni obserwujemy na Global Dairy Traide. W przypadku których produktów trzeba się było liczyć ze stratami?
Kolejne notowanie na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) nie jest już tak optymistyczne jak poprzednie. Po dość nieoczekiwanym wzroście o 2,7% z 17 kwietnia br., przyszło obniżenie indeksu na kontrakty terminowe produktów mleczarskich o 1,1% (patrz: wykres).
Spadki stawek objęły w największym stopniu:

Spadki stawek objęły w największym stopniu:
- kazeinę podpuszczkową (o 10,5% do 5177 USD/t);
- bezwodny tłuszcz mleczny (o 1,9% do 6032 USD/t);
- pełne mleko w proszku (o 1,5% do 3231 USD/t);
Tymczasem na krajowym rynku w drugiej połowie kwietnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 20,09 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 20,76 zł/kg, tj. odpowiednio o 10% i 1% więcej niż przed miesiącem.
Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 5,36 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 10,31 zł/kg. To odpowiednio o 2% i 3% mniej niż miesiąc wcześniej (wg MRiRW).
mj/GDT/KOWR
Fot. Fonterra, rys. Jajor