StoryEditor

Mlekovita: nowa fabryka serów twardych dojrzewających w Białej Podlaskiej

  Gigant polskiego mleczarstwa nie zwalnia tempa. Ma już 22 zakłady produkcyjne, 34 hurtownie, 147 sklepów firmowych Mlekovitka i sklep internetowy mlekovitka.pl. Niedawno otwarto nową inwestycję, gdzie będą produkowane min.; Regionalne Rarytasy: ser Bialski z Doliny Krzny oraz ser Bialski z dziurami z Doliny Krzny.
23.11.2022., 12:11h

- Inwestycja nie tylko pozwala na wyprodukowanie najlepszych serów dojrzewających o zróżnicowanym bukiecie smakowo-zapachowym (typu szwajcarskiego, holenderskiego oraz szwajcarsko-holenderskiego), ale dzięki zastosowaniu najnowocześniejszego, innowacyjnego parku maszynowego realizuje przyjęte w firmie Mlekovita standardy najwyższej jakości oraz standardy dotyczące ochrony środowiska – produkcję przyjazną środowisku naturalnemu – informuje Mlekovita. Nowo powstała linia serowarska pozwoli wyprodukować minimum 600 ton sera miesięcznie i przerobi tym samym 200 tys. litrów mleka. W zakładzie będzie pracować około 50 osób.

– Istotny jest również aspekt środowiskowy, gdyż zastosowana w nowej fabryce technologia zakłada zmniejszenie do minimum zużycia czynników energetycznych oraz wody, potrzebnych do produkcji najwyższej jakości sera – mówi Prezes Mlekovity Dariusz Sapiński.

Jednak w Białej Podlaskiej konieczne są również zmiany, m.in. dotyczące przebudowy wydziału przetwarzania serwatki i zwiększenia jej ilości. Nowy wydział pomoże zagęszczać serwatkę. Jednocześnie w zakładzie w Białej Podlaskiej kotłownia węglowa została zastąpiona nowoczesną kotłownią gazową, ograniczającą emisję CO2. To kolejny element prowadzonej przez Grupę Mlekovita racjonalnej gospodarki surowcami.

Jak zaznacza Mlekovita każdego dnia w całej grupie łącznie przetwarzanych jest 8 mln litrów mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników.

Oprac. dkol na podst. mlekovita.com.pl

Fot. Mlekovita

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 04:18