Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Rynek mleka>

Produkty mleczarskie drożeją, a pogłowie krów spada!

Obrazek

Komisja Europejska nie przewiduje wzrostu produkcji mleka w Unii Europejskiej w stosunku do 2021 roku. Zakłada raczej dalszy spadek pogłowia krów, a produkty mleczarskie drożeją! Jak sytuacja wygląda w Polsce? 

Dorota Kolasińska19 kwietnia 2022, 14:19

Według prognozy Komisji Europejskiej produkcja mleka w UE nie będzie rosła w porównaniu do ubiegłego roku, mimo dość wysokich stawek za mleko w skupie. Produkcja utrzyma się na poziomie 153,9 mln ton.

Ceny powyżej średniej

Według analityków KE wysokie koszty pasz ograniczą wzrost wydajności mleka od krowy o około 1%, średnioroczna produkcja wyniosłaby 7 635 kg od krowy. Jak wynika z raportu spadnie także pogłowie krów do 19,8 mln sztuk (o 1%). W związku z tym, że duzi eksporterzy nie zamierzają zwiększać produkcji, częściej skupiając się na odbudowie pogłowia, można podejrzewać, że ceny mleka utrzymają się na podobnym poziomie lub wzrosną, jednak niestety z kosztami produkcji może być podobnie.

Według prognozy Komisji ograniczona ilość surowców nie pozwala na znaczący wzrost produkcji przetworów mlecznych w UE. Oczekuje się wyraźnego osłabienia wzrostu produkcji sera. Na 2022 r. Komisja Europejska prognozuje jedynie wzrost o 0,5% do 10,46 mln ton.

Z kolei eksport sera może wzrosnąć o 2% do 1,41 mln ton w bieżącym roku, gdyż Wielka Brytania ograniczyła sprzedaż. W przypadku serwatki jako produktu ubocznego z produkcji sera, przewiduje się wzrost produkcji o 2,0% do 2,22 mln ton w 2022 r., przy wzroście eksportu o 1,5% do 725 000 ton.

Ponadto, po gwałtownym spadku w 2021 r., produkcja odtłuszczonego mleka w proszku w UE ma w tym roku ponownie wzrosnąć o 1,5% do prawie 1,44 mln t, co przy spadku konsumpcji własnej o ok. 3% przełoży się na wzrost eksportu od 3% do 812.000 ton.

Z drugiej strony mleczarnie w państwach członkowskich prawdopodobnie zmniejszą produkcję pełnego mleka w proszku o 3,5% do 660 000 ton. W przypadku masła i świeżych przetworów mlecznych oczekuje się zasadniczo niezmienionej ilości w porównaniu z 2021 r.

Produkty mleczarskie w górę

Jak podaje KOWR zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej resortu rolnictwa do 3 kwietnia br. masło w blokach zbywały przeciętnie po 28,98 zł/kg, masło konfekcjonowane sprzedawano po 30,34 zł/kg (6,07zł za 200 gramową kostkę), ceny masła w blokach i konfekcjonowanego były w obu przypadkach o 65% wyższe niż przed rokiem.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 17,21 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 8% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 21,00 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 6% wyższa niż miesiąc wcześniej.

W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 64%, a PMP – o 61%.

Ceny zbytu serów ulegają niewielkim zmianom i kształtują się na rekordowo wysokich poziomach.

Krajowi producenci zbywali ser Edamski przeciętnie po 20,21 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i nieznacznie (o 0,5%) drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,65 zł/kg wobec 20,55 zł/kg w poprzednim tygodniu i 20,50 zł/kg miesiąc wcześniej. Sery Edamski i Gouda były o 39–40% droższe niż przed rokiem. W skupie wg GUS w lutym 2022 r  rolnicy średnio otrzymywali 1,84 zł/l, natomiast za mleko ekologiczne 2,29 zł/l. 

Dorota Kolasińska na podst. topagar.com/KOWR/MRiRW/GUS

Fot. Envato Elements


Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy