🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Stabilizacja na unijnym rynku mleka

27.07.2020

Drukuj

Stabilizacja na unijnym rynku mleka

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Komisja Europejska podkreśla, że na rynek mleczarski duży wpływ miała pandemia koronawirusa, a przede wszystkim widać to w kwietniu, jednak nadal w całej UE szacuje się wzrost produkcji mleka o 0,7%, co wynika głównie z rosnącej wydajności stad (jednak zmniejsza się ich liczebność). Oczekuje się, że niebawem zacznie przyspieszać ubój krów, ze względu na lepsze ceny wołowiny. 

Wiosną deszcz uratował rolników, którzy zdążyli uzupełnić bazę paszową (sianokiszonka i siano). Niższe ceny pasz spowodowały zwiększenie jej wykorzystania. Przyczyniło się to do wzrostu ogólnej produkcji mleka o 2,3% w okresie od stycznia do kwietnia. Dobre plony traw (+1,3%) z pastwisk i łąk oraz zwiększone wykorzystanie mieszanek paszowych może zrekompensować spadek stada bydła mlecznego (prognoza - 0,6%). Komisja podejrzewa, że w tym roku korzystna pogoda utrzyma się dla południowej i zachodniej Europy, dzięki czemu paszy będzie dużo, w innych rejonach UE może być nieco gorzej. 

Wzrost dostaw mleka zaobserwowano przede wszystkim we Włoszech, Hiszpanii, Niemczech i Niderlandach. Dalszy wzrost produkcji prognozowany jest w Polsce, Danii i Irlandii. Na koniec 2020 r. produkcja mleka w UE  wyniesie 144 mln. ton. KE szacuje, że mimo, że w II kwartale zanotowano wzrost produkcji (+0,3 %), to w III i IV kwartale (w obu przypadkach -0,2%) produkcja mleka spadnie. 

Ceny mleka w proszku i masła

r e k l a m a


Spadek cen OMP w UE, który przyspieszył wraz z wybuchem epidemii COVID-19 w UE w marcu, w kwietniu został odwrócony. Na początku czerwca cena OMP wyniosła blisko 2200 EUR/t (+6 % w porównaniu z tym samym tygodniem w 2019 r.), czyli 28% powyżej ceny interwencyjnej. Dzięki takim cenom UE pozostaje konkurencyjna na rynku światowym.

Cena masła w UE największy spadek odnotowała w maju, jednak od tego czasu systematycznie rosła, a na początku czerwca osiągnęła prawie 3100 EUR/t (23% poniżej poziomu z ubiegłego roku) i pozostała znacznie powyżej ceny interwencyjnej. W chwili obecnej UE jest najbardziej konkurencyjnym podmiotem na rynku, a różnica w cenie wynosi ponad 300 USD/t z Oceanią i 700 USD/t z USA.

Polecany artykuł

Unijne prognozy dotyczące rynku wołowiny

Pomimo osłabienia popytu w gastronomii, ceny sera były stabilne i wynosiły około 300 EUR/tonę. W maju cena WMP w UE również odbiła się w górę, osiągając na początku czerwca blisko 2700 EUR/t. Cena ta jest bardzo konkurencyjna na rynku światowym i jest bardzo zbliżona do ceny w Oceanii.

Ser nadal zapewnia najlepsze zyski


W kwietniu zanotowano spadek cen surowego mleka w UE (33 EUR/100 kg, -3%/2019), o 5% w porównaniu do poprzednich miesięcy 2020 r., poziom cen był poniżej średniej z ostatnich lat (-0,3%). Mimo, że cena masła w UE spadła, produkcja sera, masła i serwatki w dalszym ciągu zapewniała najlepsze marże brutto dla wyprodukowanego mleka surowego (+37%), a następnie OMP i śmietany (27%), oraz OMP i masła (13%).

Agrarsklep

Odchów jałówek

Odchów jałówek

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 50,00 zł

SPRAWDŹ
Spadek cen OMP i masła w UE znacznie zmniejszył marżę brutto. Zmniejszenie wykorzystania sera w sektorze HORECA, może w efekcie końcowym zmniejszyć ogólne spożycie sera w 2020 r. o około 0,4%. Eksport, może jednak wzrosnąć (2%), gdyż w tym roku zwiększono wysyłki do Japonii i Wielkiej Brytanii. Jednocześnie na koniec 2020 r. konsumpcja unijna będzie na niższym poziomie, a zapasy mogą wzrosnąć do 30 tys. ton. 

Straty w sprzedaży usług gastronomicznych mogą mieć również negatywny wpływ na spożycie świeżych przetworów mlecznych w UE, jednak eksport FDP może wzrosnąć (+5%), głównie ze względu na ożywienie gospodarcze w Chinach i pozytywny wizerunek UE.

dkol

Widziałeś już nasze video "Opłacalność produkcji mleka – sytuacja w styczniu"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody