Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Wiosną deszcz uratował rolników, którzy zdążyli uzupełnić bazę paszową (sianokiszonka i siano). Niższe ceny pasz spowodowały zwiększenie jej wykorzystania. Przyczyniło się to do wzrostu ogólnej produkcji mleka o 2,3% w okresie od stycznia do kwietnia. Dobre plony traw (+1,3%) z pastwisk i łąk oraz zwiększone wykorzystanie mieszanek paszowych może zrekompensować spadek stada bydła mlecznego (prognoza - 0,6%). Komisja podejrzewa, że w tym roku korzystna pogoda utrzyma się dla południowej i zachodniej Europy, dzięki czemu paszy będzie dużo, w innych rejonach UE może być nieco gorzej.
Wzrost dostaw mleka zaobserwowano przede wszystkim we Włoszech, Hiszpanii, Niemczech i Niderlandach. Dalszy wzrost produkcji prognozowany jest w Polsce, Danii i Irlandii. Na koniec 2020 r. produkcja mleka w UE wyniesie 144 mln. ton. KE szacuje, że mimo, że w II kwartale zanotowano wzrost produkcji (+0,3 %), to w III i IV kwartale (w obu przypadkach -0,2%) produkcja mleka spadnie.
Ceny mleka w proszku i masła
r e k l a m a
Spadek cen OMP w UE, który przyspieszył wraz z wybuchem epidemii COVID-19 w UE w marcu, w kwietniu został odwrócony. Na początku czerwca cena OMP wyniosła blisko 2200 EUR/t (+6 % w porównaniu z tym samym tygodniem w 2019 r.), czyli 28% powyżej ceny interwencyjnej. Dzięki takim cenom UE pozostaje konkurencyjna na rynku światowym.
Cena masła w UE największy spadek odnotowała w maju, jednak od tego czasu systematycznie rosła, a na początku czerwca osiągnęła prawie 3100 EUR/t (23% poniżej poziomu z ubiegłego roku) i pozostała znacznie powyżej ceny interwencyjnej. W chwili obecnej UE jest najbardziej konkurencyjnym podmiotem na rynku, a różnica w cenie wynosi ponad 300 USD/t z Oceanią i 700 USD/t z USA.
Polecany artykuł

Unijne prognozy dotyczące rynku wołowiny
Ser nadal zapewnia najlepsze zyski
W kwietniu zanotowano spadek cen surowego mleka w UE (33 EUR/100 kg, -3%/2019), o 5% w porównaniu do poprzednich miesięcy 2020 r., poziom cen był poniżej średniej z ostatnich lat (-0,3%). Mimo, że cena masła w UE spadła, produkcja sera, masła i serwatki w dalszym ciągu zapewniała najlepsze marże brutto dla wyprodukowanego mleka surowego (+37%), a następnie OMP i śmietany (27%), oraz OMP i masła (13%).

Odchów jałówek

Straty w sprzedaży usług gastronomicznych mogą mieć również negatywny wpływ na spożycie świeżych przetworów mlecznych w UE, jednak eksport FDP może wzrosnąć (+5%), głównie ze względu na ożywienie gospodarcze w Chinach i pozytywny wizerunek UE.
dkol
Widziałeś już nasze video "Opłacalność produkcji mleka – sytuacja w styczniu"?
r e k l a m a
r e k l a m a