Wzrost cen produktów mlecznych w Unii Europejskiej

W kwietniu tego roku wzrosły ceny większości produktów mlecznych w Unii Europejskiej. Mamy najnowsze dane.
Spadły za to ceny sera Cheddar średnio o 0,8% do 323 euro za 100 kg, podczas gdy ceny serów Gouda i Emmentaler pozostały stabilne. Na rynku światowym ceny produktów mlecznych (liczone w dolarach amerykańskich) również wzrosły w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Ceny masła wzrosły o 2,8% w Oceanii i o 1,2% w USA. Odnotowano znaczący wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku o 9,5% w USA, który umożliwił UE, gdzie ceny są niższe, na zwiększenie konkurencyjności tego produktu.
W UE są obecnie najwyższe na świecie ceny masła i serów, natomiast w USA są znacznie niższe. W przypadku pełnego mleka w proszku ceny są na podobnym poziomie zarówno w UE, USA i Oceanii.
Eksport masła i odtłuszczonego mleka w proszku gwałtownie rośnie
W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku ceny produktów mlecznych w UE były w niektórych przypadkach znacznie niższe od ich obecnego poziomu. W rezultacie eksport oleju maślanego wzrósł o 64%, a masła o 26%. Wzrósł również eksport odtłuszczonego mleka w proszku o 12% i sera o 3%, podczas gdy eksport pełnego mleka w proszku spadł o 6%. W sumie wielkość eksportu produktów mlecznych z UE przeliczona na ekwiwalent mleka była w pierwszych dwóch miesiącach 2018 roku o 8% wyższa niż w roku poprzednim, kiedy to wartość eksportu była o 2% niższa.Chiny głównym importerem produktów mlecznych
Chiny podkreśliły swoją pozycję największego importera wyrobów mleczarskich w okresie od stycznia do lutego 2018 roku. Zwiększyli oni import masła o 23% do 22 000 ton, sera o 3% do 20 000 ton, odtłuszczonego mleka w proszku o 22% do 65 000 ton, a mleka pełnego o 15% do 187 000 ton.Źródło: AIZ, Komisja Europejska
Opr. Dominika Mulak
Fot. Sierszeńska