🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny tuczników na plusie. Jak długo?

26.06.2019

Drukuj

Ceny tuczników na plusie. Jak długo?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Ostatni świński „dołek cenowy” utrzymywał się wyjątkowo długo, bo ponad rok. W kwietniu sytuacja zaczęła się poprawiać i dobra koniunktura trwa do dziś, choć hodowcy obawiają się, że ceny tuczników znów mogą spaść poniżej granicy opłacalności.

– Rynek trzody jest jak wahadło: im bardziej się odbija w jedną stronę, tym bardziej wraca w drugą stronę. Teraz mamy akurat sytuację, gdzie ceny są bardzo dobre. Wielu rolników po bardzo długim okresie dołowania cen, ograniczyło produkcję. – mówi Bernard Dembczak, przewodniczący Związku Śląskich Rolników.

Ale wielu rolników nie myśli o porzuceniu chowu lub hodowli trzody chlewnej.

– Ja myślę, że rolnicy roztropni, którzy nie kierują się sugestią chwili, utrzymywali trzodę, mimo tego, że do tej produkcji musieli dokładać, dziś zacierają ręce.- ocenia Piotr Klama, rolnik z Dobrodzienia:

– Wielu zlikwidowało hodowlę, niektórzy potem powiększyli, ale ja na razie nie zwiększam, bo nie jestem pewny, czy ten kryzys się skończył jak znów coś się stanie, to trzeba będzie zlikwidować hodowlę. Łatwo szybko zwiększyć produkcję, ale gdzie to później szybko sprzedać? Wcześniej chodziłem i się prosiłem, żeby ktoś kupił świnie po 130, 150 kilo. Nie pytałem się, za jaką cenę, tylko, żeby się pozbyć tego. Takie sztuki są za duże i jak się zrobi ciepło, to potem są upadki. Teraz się ustabilizowało, były komunie, zaczął się sezon grillowy. Oby tylko nie przyszły jakieś choroby, bo znów coraz więcej dzików zaczyna grasować po polach. Oby nie przyniosły choroby, bo rolnicy splajtują. Teraz jest bardzo dobrze, jest zbyt, potrzebują mięsa, oby tak dalej - tłumaczy Paweł Jabłoński, właściciel zakładu mięsnego w Czerwonkowie.

Obecnie ceny półtusz są dużo wyższe niż trzy miesiące temu, w związku z afrykańskim pomorem świń, który wystąpił w Chinach. Te ceny zdaniem ekspertów będą się utrzymywać do trzech, czterech miesięcy.

– Sytuacja jest cięższa, niż przedtem,  bo wszystko poszło do góry, wszystkie ceny i w związku z tym produkt też musi iść do góry i klient będzie więcej płacił za te produkty – dodaje Jabłoński.

ZOBACZ REPORTAŻ!

Autor i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody