Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Rynek świń>

Chiński paradoks cukrowy

Obrazek

Jak podaje chiński urząd celny, w 2013 roku import cukru wyniósł 4,55 mln ton, a zatem wzrósł o 21% w relacji rocznej. Tylko w grudniu do Chin sprowadzono 435 tys. ton cukru – czyli o 62% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

16 lutego 2014, 09:54

Tak duży wzrost importu wynika głównie z niskich cen na rynku światowym i relatywnie wysokich na krajowym rynku. Stawki w Chinach za cukier są także regulowane przez skup interwencyjny. Skup miał wesprzeć rodzimych producentów, ale sprawił, że nawet po zapłaceniu 60% cła importowany cukier jest tańszy od chińskiego i pozwala zarobić – podaje FAMMU/FAPA.

Na chwilę obecną Chiny są zmuszone importować rocznie 2-3 mln ton cukru. Tymczasem władze powoli wycofują się z dotychczasowych form wsparcia, zmniejszając trzeci rok z rzędu cenę minimalną na trzcinę cukrową i rezygnując ze skupu. Ten bowiem ma być zastąpiony przez system pożyczek.


e-abi



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)