Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Rynek świń>

Chorwacja musi zniszczyć cukier

Obrazek

Wygląda na to, że w Chorwacji jest spora nadwyżka cukru.

Aleksandra Galus30 grudnia 2014, 11:51

Ponieważ Chorwacja jest członkiem UE, Komisja Europesjka nakazała określić poziom zapasów tego surowca i wyeliminować ewentualne nadwyżki. W tym celu KE wydała rozporządzenie, regulujące problem nadmiernej ilości cukru w sektorze cukrowniczym tego kraju. 

Rozporządzenie dotyczy nie tylko cukru, ale także izoglukozy i fruktozy, które mogą być nagromadzone w celach spekulacyjnych. 

Po przeprowadzeniu obliczeń KE stwierdziła, że w kraju tym jest ponad 37 ton niepotrzebnego cukru. Redukcja cukru, ma być przeprowadzona na koszt Chorwacji. Tamtejsi producenci będą musieli cukier spalić, wyeksportować poza granie celne, denaturować lub przeznaczyć na paszę. Mają na to czas to końca czerwca 2015 r. Jeśli tego nie zrobią zapłacą 500 euro kary za każdą nadwyżkową tonę, czyli łącznie nawet 18,6 mln euro. 

Takie procedury podjęte przez KE nie są niczym wyjątkowym. Kiedy Polska (oraz 9 innych krajów) przystępowała do UE, także byliśmy zobligowani podjąć podobne działania na krajowym rynku cukru.  e-abi



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)