Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ekstremalny wzrost cen

20.07.2019

Drukuj

Ekstremalny wzrost cen

Artykuł dostępny

Rynek wieprzowiny jest w ostatnich miesiącach bardzo dynamiczny. Jak to tłumaczyć?

r e k l a m a

Łukasz Czech: Rynek jest ekstremalnie zmienny. Na przełomie marca i kwietnia br. mieliśmy najwyższy wzrost cen żywca od momentu wejścia do UE. Nikt nie był na to gotowy.

Polecany artykuł

Rynek tuczników: stabilnie, ale jak długo?

O ile wzrosły stawki?

Ł.Cz.: W ciągu miesiąca ceny wzrosły o ponad jedną trzecią. Według danych ministerialnych był to skok z 4,20 do 5,84 zł/kg. 

Czemu zawdzięczamy taką dynamikę?

Ł.Cz.:Przyczyniło się do tego to, co dzieje się w Chinach, czyli prognozowana co najmniej kilkudziesięcioprocentowa redukcja pogłowia. Są też informacje o 10-proc. likwidacji świń w Wietnamie.

Czy poza Azją widać podobne trendy?

Ł.Cz.: Widzimy efekt domina. W UE odnotowaliśmy redukcję pogłowia, w szczególności stada podstawowego. Mniejsza jest podaż żywca i zwiększony popyt ze strony krajów importujących wieprzowinę. To przekłada się na nasze wyniki handlowe.

 

Jak zmienia się obrót wieprzowiną?

Ł.Cz.:Przez pierwsze 4 miesiące br. eksport wzrósł o 6,7%, a import zmalał o prawie 6%. Naszym kontrahentom bardziej opłaca się sprzedawać wieprzowinę do Chin i innych krajów.

Jak to wpływa na ceny prosiąt?

Ł.Cz.: Sytuacja ta powoduje podwyżki ceny prosiąt. Droższe warchlaki spotykają się ze zmniejszonym popytem ze strony Polski. Import prosiąt przez pierwsze 4 miesiące 2019 r. zmalał o 8,7%. W kolejnych miesiącach import prosiąt był coraz mniejszy. Od marca do kwietnia sprowadziliśmy względem poprzedniego roku o 150 tys. mniej prosiąt. Po przeliczeniu na żywiec oznacza to spadek produkcji o 18 tys. t, co może przełożyć się na spadek podaży w lipcu i sierpniu nawet o ok. 8%. Wtedy ceny powinny wzrosnąć po raz kolejny.

 

O tym jakie ceny żywca będą we wrześniu, a także pod koniec roku oraz co – zdaniem Łukasza Czecha – może się wydarzyć, gdyby ASF dotarł do Niemiec przeczytacie w sierpniowym wydaniu „top świnie”. Zapraszamy do lektury. 


Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie w obszarze zagrożenia ASF

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody