🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jaka przyszłość czeka tucz nakładczy?

20.09.2019

Drukuj

Jaka przyszłość czeka tucz nakładczy?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Resort rolnictwa został zapytany przez posłów Dorotę Niedzielę oraz Kazimierza Plocke o sytuację na rynku trzody chlewnej ze szczególnym uwzględnieniem wielkości tuczu nakładczego.

Lepiej niż rok temu


W odpowiedzi udzielonej w połowie sierpnia czytamy, że resort rolnictwa oceniając bieżąca sytuację na rynku trzody chlewnej wyraża optymizm, gdyż jego zdaniem jest zdecydowanie korzystniejsza w porównaniu z ubiegłym rokiem. Podczas, gdy w 31 tygodniu 2019 r. cena skupu żywca wieprzowego osiągnęła poziom 5,53 zł/kg i była wyższa o 35% niż na początku roku i o 21 % wyższa w porównaniu z analogicznym okresem 2018 r.  - Sytuacja ta jest konsekwencją pozytywnych trendów cenowych na rynku UE, głównym rynku eksportowym dla polskiej wieprzowiny. Ożywienie na rynku trzody chlewnej utrzymuje się w związku ze wzrastającym zapotrzebowaniem na wieprzowinę ze strony rynku chińskiego przy jednoczesnym ograniczonym wzroście produkcji na rynku unijnym w związku z redukcją pogłowia w kilkunastu państwach członkowskich UE. W okresie styczeń – maj 2019 r. eksport wieprzowiny z UE do Chin wzrósł o 42% - napisano w odpowiedzi na interpelację.

Rośnie import tuczników

r e k l a m a


Ale obok dobrych informacji są takie, które budzą poważne obawy o przyszłość rynku. Chodzi głownie o import tuczników. Zgodnie z danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa liczba świń zgłoszonych jako urodzone w Polsce wyniosła w 2018 r. 17,6 mln sztuk. A import trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki) wyniósł natomiast 7,4 mln sztuk. Według IERiGŻ, jeśli weźmie się pod uwagę uboje całkowite (nie bilansowane handlem zagranicznym, czyli nie powiększone o eksport i nie pomniejszone o import), to można szacować, że import prosiąt stanowi ok. 36% ubojów całkowitych. Jest to prawdopodobna skala udziału produkcji pochodzącej z importowanych prosiąt w produkcji całkowitej. Pozostałe ok. 64% to prawdopodobny tucz w oparciu o prosięta krajowe.

W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. zaimportowaliśmy 2,6 mln sztuk trzody chlewnej poniżej 50 kg.

Polski schabowy?

Polecany artykuł

PKO BP: odmrażanie branży HoReCa podniesie ceny skupu tuczników


A tak ogromny import automatycznie przekłada się na spożycie importowanej wieprzowiny. Według nieostatecznych danych GUS, spożycie mięsa wieprzowego wyniosło w 2018 r. ok. 40 kg/mieszkańca i było wyższe niż w 2017 r. o ok. 1,8 kg/ na mieszkańca. Z bilansów mięsa wieprzowego sporządzanych przez GUS wynika, że udział importu mięsa surowego, tłuszczów i podrobów oraz przetworów w przeliczeniu na mięso w spożyciu mięsa wieprzowego, tłuszczów i podrobów w 2017 r. wynosił ok. 42%.

Co robi rząd?


Na pytanie posłów opozycji jaki jest stosunek ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego do tuczu nakładczego MRiRW przypomniało, że zgłaszało propozycję wyłączenia usługi tuczu trzody chlewnej z usług rolniczych, które są opodatkowane 7% stawką VAT i mogą być wykonywane przez rolników ryczałtowych.

Jednocześnie, prowadzone są działania ukierunkowane na rozwój krajowej produkcji trzody chlewnej. W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 rolnicy mogą uzyskać dofinansowanie w maksymalnej wysokości 900 tys. zł na realizację inwestycji związanych z rozwojem produkcji prosiąt. Ponadto wprowadzono ułatwienia w zakresie prowadzenia produkcji i wprowadzania na rynek żywności przez podmioty działające w tzw. krótkich łańcuchach dostaw. Z dniem 1 stycznia 2019 r. weszła w życie ustawa mająca na celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji.

wk

Widziałeś już nasze video "Poranna Trójpolówka #3 - Co każdy producent świń wiedzieć powinien?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody