Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Rynek świń>

Kontyngenty cukrowe do UE nie są wykorzystane

Obrazek

Choć świat jest zasypany cukrem, jego góra stopniowo maleje. Jego cena powoli zaczyna obijać w górę, a do UE wolno spływa surowiec z bezcłowych kontyngentów.

dr Piotr Łuczak3 listopada 2015, 11:48

Dość ciekawie prezentuje się cukrowy handel Unii Europejskiej na sezon 2015/16:

  • Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich wynosi 201 tys. ton. Dotychczas jest on wykorzystany w 15%. W październiku 2015 roku Komisja Europejska zaakceptowała wnioski na import 12 tys. ton cukru z Serbii, a do sprowadzenia zostało w sumie 170 tys. ton, w tym najwięcej właśnie z Serbii (153 tys. ton).
  • Koncesja CXL (Brazylia, Australia, Kuba, Indie) opiewa na 676 tys. ton. Dotychczas przywóz wyniósł 342,9 tys. ton, co stanowi 51% dostępnego limitu. Do sprowadzenia jest 334 tys. ton z Brazylii. 
  • Kontyngent na bezcłowy import cukru przemysłowego (400 tys. ton) jest wykorzystany w 1%. Nie powinno to dziwić, bo w UE jest wysoka nadprodukcja i nie brakuje cukru pozakwotowego do celów przemysłowych.
  • Bezcłowy import z Mołdawii – 34 tys. ton. Do połowy października 2015 roku wnioski złożono na 7,9 tys. ton, co oznacza, że wykorzystane zostało 23% kontyngentu.
  • Kontyngenty dla innych krajów: Peru – 23 320 ton w 2015 r. jest wykorzystany w 2%. W ramach kontyngentu dla Kolumbii (65,72 tys. ton) sprowadzono 28,5 tys. ton (43% dostępnego wolumenu), z Centralnej Ameryki zaś 112,6 tys. ton (71% z dostępnych 159 tys. ton, kontyngent obejmuje także inne towary niż cukier). Na razie nie było importu w ramach kontyngentu dla Panamy, który w 2015 roku wynosi 12,7 tys. ton. Z kolei z Ukrainy sprowadzono 18,6 tys. ton cukru z dostępnego limitu 20 tys. ton (93%).

Co do światowych cen cukru, obserwowane we wrześniu silne tempo wzrostu notowań na giełdach wyhamowało w październiku, ale tendencja do podwyżek została utrzymana. Na koniec października za tonę cukru białego na londyńskiej giełdzie towarowej trzeba było zapłacić 393,6 USD, a za cukier surowy w Nowym Jorku 322,9 USD/t. Przez ostatni tydzień cukier na giełdach podrożał o odpowiednio 2 i 3,3%. Natomiast w relacji miesięcznej notowania są wyższe o odpowiednio 6,4 i 20,4%, ale w ujęciu rocznym niższe o odpowiednio 8,7 i 10,1% – podaje FAPA.

Obecnie notowania cukru surowego są najwyższe od ośmiu miesięcy. Ostatnie podwyżki to głównie skutek sytuacji technicznej rynku, ale za podwyżkami przemawiają także prognozy bilansu rynku cukru w sezonie 2015/16, który ma zamknąć się deficytem. Przyczyn podwyżek można także upatrywać w spowolnieniu kampanii cukrowniczej w Brazylii, gdzie między sierpniem a październikiem cukier kryształ podrożał o 29% do 368 USD/t. Po ponad trzech miesiącach wysokiej premii cukru białego (powyżej 80 USD/t, a w sierpniu blisko 120 USD/t), różnica w cenie między cukrem białym a surowym znów spadła do 70 USD/t. Ostatni tydzień przyniósł wyraźne podwyżki notowań kakao, ale rynek jest dość zmienny. W Londynie kakao podrożało o 2,8% do 2186 funtów/t, a w Nowym Jorku o 2,4% do 3213 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były wyższe o 10%, a w Londynie o 15%. Powodem podwyżek są obawy, że sucha pogoda negatywnie wpłynie na zbiory ziarna w Zachodniej Afryce.  
Źródło: FAPA



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Piotr Łuczak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)