StoryEditor

Kto podłożył świnię polskiej trzodzie?

Polska nie dopracowała się dotąd własnej polityki rolnej, która umożliwiałaby planowanie produkcji oraz stabilizowałaby ceny i tym samym dochody producentów rolnych.
05.07.2015., 08:07h

Analizując sytuację związaną z zagrożeniem rozprzestrzeniania się wirusa ASF, wyrażamy sprzeciw wobec za małej aktywności organów polskiego państwa w kierunku zwalczania tej choroby. Przeniesienie wirusa poza linię Wisły, doprowadzi do prawdziwej katastrofy i załamania krajowej hodowli, gdyż zainfekowane zostaną dwa główne rejony produkcji – Wielkopolska i Kujawy – alarmuje Walne Zgromadzenie Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Samorząd rolny uważa, że po wprowadzeniu embarga przez Federację Rosyjską i Unię Celną, nadal nie podjęto skutecznych działań w kierunku znalezienia nowych rynków zbytu dla krajowej wieprzowiny. Nie wypracowano także żadnych propozycji rekompensat za ponoszone przez hodowców straty. Tymczasem oczekiwania środowiska rolniczego odnośnie pilnego podjęcia konkretnych działań wynikają z coraz bardziej potęgującej się obawy o przyszłość ekonomiczną gospodarstw, szczególnie tych, w których inwestycje realizowane są w oparciu o kredyty bankowe.

WIR żąda zdecydowanych działań w zakresie:

  • ograniczenia rozszerzania strefy ASF przez odstrzał dzików na terenie całego kraju oraz całkowitą eliminację dzików w strefach uznanych za zapowietrzone;
  • uruchomienia rekompensat dla producentów żywca wieprzowego, które choć w części złagodziłyby poziom cen od dłuższego czasu utrzymujący poniżej progu opłacalności;
  • zintensyfikowania działań nad przyjęciem programu odbudowy pogłowia trzody chlewnej, zanim produkcja ta załamie się całkowicie;
  • wprowadzenie dopłat do stada podstawowego;
  • wprowadzenia czytelnego systemu znakowania mięsa, by nabywca łatwo mógł zidentyfikować kraj jego pochodzenia;
  • zwrócenia szczególnej uwagi na skład przetworów mięsnych (gdy wsad mięsa jest niższy niż 80%, na etykiecie powinno umieścić się napis „Wyrób mięsopodobny”);
  • prowadzenia rzetelnej kontroli weterynaryjnej i sanitarnej materiału hodowlanego sprowadzanego z zagranicy oraz mięsa pochodzącego z importu, a zwłaszcza okresu jego przechowywania;
  • wprowadzenia zakazu importu mięsa i świń żywych z rejonów, w których występuje PED.      opr. pł

Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 01:58