StoryEditor

Na podwyżki przyjdzie nam jeszcze poczekać

Niskie ceny wieprzowiny w kraju są nie tylko spowodowane trwającą w Polsce pandemią ASF. To wynik ogólnoświatowych ruchów, które jeszcze niedawno windowały ceny. Kiedy znów branża odetchnie? Sprawdź prognozę eksperta.
06.10.2021., 17:10h
Równolegle do targów Polagra Food w Poznaniu miejsce miała międzynarodowa konferencja branży mięsnej organizowana przez Związek Polskie Mięso. Jej hasło przewodnie jest bardzo aktualne i brzmiało "Nadzwyczajne czasy wymagają nadzwyczajnych działań". 

Dziś sektor produkcji i przerobu wieprzowiny znalazł się w niewyobrażalnie trudnej sytuacji, o czym mówi w wywiadzie dla top agrar Polska Witold Choiński.

- Niskie ceny wieprzowiny to nie tylko sprawa polska, ale całego świata. Olbrzymi wpływ na to, co dzieje się na rynku europejskim i polskim mają Chiny, które odbudowują swoje pogłowie świń. Dziś nie potrzebują już tyle surowca, co jeszcze dwa lata temu. Zatem wieprzowina, która w 2019 r. i 2020 r. płynęła szerokim strumieniem do Kraju Środka, dziś w dużej części pozostaje na rynku unijnym.  Wzrost podaży u największego producenta wieprzowiny zaowocował spadkiem cen. Sprawę utrudnia dodatkowo wykrycie ASF w Niemczech, przez co polska wieprzowina konkuruje z niemiecką na rynku wewnątrzwspólnotowym.  Niestety, trudna sytuacja jeszcze potrwa - mówił ekspert.

Nie bez znaczenia dla przyszłości branży pozostaje również kierunek w jakim zmierza europejskie rolnictwo. Przepisy unijne nie sprzyjają producentom i przetwórcom mięsa.

Kiedy możemy spodziewać się solidnego odbicia cen i zysków w branży wieprzowej? Jakie wyzwania stają w najbliższym czasie przed branżą mięsną?

Obejrzyj wywiad z Witoldem Choińskim, prezesem Związku Polskie Mięso. 
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 20:08