🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

PKO BP: odmrażanie branży HoReCa podniesie ceny skupu tuczników

17.06.2021

Drukuj

PKO BP: odmrażanie branży HoReCa podniesie ceny skupu tuczników

r e k l a m a

Ceny trzody chlewnej w maju wzrosły w relacji rocznej pierwszy raz od kwietnia 2020. Analitycy PKO BP oceniają, że przeciętna cena skupu trzody chlewnej w drugiej połowie 2021 roku może być o 17-21 proc. wyższa w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Na wzrost stawek wpływ będą miały m.in. możliwe spadki produkcji, wysokie ceny drobiu, rosnący popyt w HoReCa pod wpływem odmrażania tej branży oraz poprawa sytuacji gospodarstw domowych. 

Wyższa produkcja wieprzowiny w UE


Jak czytamy w najnowszym raporcie AgroNawigator banku PKO BP, w pierwszym kwartale tego roku uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 3,9 proc.

- Było to wynikiem wciąż dodatniej dynamiki pogłowia świń na rynku UE na koniec 2020. Możliwe są jednak korekty produkcji w połowie roku wskutek utrzymującej się (mimo podwyżek
cen trzody od początku roku) niskiej opłacalności chowu - zaznaczają bankowi eksperci.

Eksport do Chin nadal wysoki 


Według danych Komisji Europejskiej unijny eksport mięsa wieprzowego (bez Wielkiej Brytanii) wzrósł w pierwszym kwartale roku o 29,7 proc. w ujęciu rocznym.

Od początku roku utrzymywało się wysokie tempo sprzedaży wieprzowiny do Chin. Tu wzrost był na poziomie prawie 43 proc. 

- Za jej zwiększenie odpowiadał wyższy eksport z Hiszpanii do Państwa Środka, w warunkach zmniejszonych wysyłek z Niemiec (efekt ASF). UE korzystała na zmniejszonych dostawach wieprzowiny z USA do Chin (-29 proc. w ujęciu rocznym). Czynnikiem sprzyjającym był też niższy poziom cen wieprzowiny unijnej – relacja cen trzody w UE do cen w Chinach w pierwszym kwartale roku kształtowała się na rekordowo niskim poziomie. Spadek chińskiego importu mięsa ogółem w maju o 3,3 proc. oraz wzrosty cen w UE wskazują jednak na możliwość wyhamowania sprzedaży unijnej wieprzowiny w drugim kwartale roku. Spadki prawdopodobnie obserwować będziemy w kilku kolejnych kwartałach - czytamy w AgroNawigatorze.


oprac. ksz, na podst. PKO BP

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody