StoryEditor

Produkcja wołowiny będzie rosła

– W tym roku Polska po raz pierwszy będzie importerem netto cieląt. To oznacza że produkcja wołowiny w naszym kraju rośnie i będzie rosła – mówił w magazynie „Tydzień” Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
06.12.2015., 09:12h

Według Choińskiego, rynek wołowiny, jako jeden z nielicznych gałęzi produkcji rolnej jest perspektywiczny, bo od wielu lat się dobrze rozwija. – Od niedawna korzystamy z dodatkowych rynków zbytu w postaci krajów trzecich. Stanowią dobrą alternatywę dla rynku europejskiego, który cały czas stanowi podstawę naszego wywozu. Ten ostatni jest dość stabilny, co idzie w parze z wyrównanymi cenami skupu żywca w skupie, które gwarantują rolnikom zysk – twierdzi przedstawiciel ZPM.

– Rzeczywiście rynek ma dobre perspektywy – komentował Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego – ale z punktu widzenia producenta nadal sprzedajemy nasz produkt w ok. 20–25% niższych cenach niż dostawcy w Europie.

– Różnice wynikają ze struktury produkcji. W Europie mamy przewagę ras mięsnych bydła, za czym idzie bardziej wyrównana jakość. U nas, choć mamy bardzo dobry surowiec, to cały czas musimy go selekcjonować z produktu niższej jakości – mówił Choiński. Jak zaznaczał, w momencie gdy wchodziliśmy do EU wspomniane różnice cen między polskimi a europejskimi producentami wołowiny sięgały nawet 60%. Dziś cały czas są niwelowane.

opr. mj/TVP
Fot. Sierszeńska

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 22:04