Reklama zniknie za 11 sekund

Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>Rynek świń>

Rok 2020 był rekordowy pod względem eksportu wieprzowiny

Obrazek

Ssanie Azji na produkty wieprzowe trwa. Rok 2020 był jednym z bardziej dynamicznych w kontekście światowego eksportu tego gatunku mięsa. Sprawdź kto na tym zyskuje, a kto traci.

Anna Kurek7 stycznia 2021, 06:00
Zawirowania na rynku wieprzowiny związane ze światowym spadkiem produkcji tego gatunku mięsa mają odzwierciedlenie w jego eksporcie. Według szacunków USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) w 2020 roku światowy eksport wieprzowiny wyniesie 10,8 mln ton i będzie o prawie 16% większy niż w roku 2019. Eksport tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych, będących jednym z największych eksporterów wieprzowiny może wzrosnąć o 16,3% i wynieść 3,33 mln ton. 

Spadek eksportu wieprzowiny dotyczył głównie Hongkongu, Kolumbii, Peru, Korei Płd., Wielkiej Brytanii, a także Unii Europejskiej, w tym głównie Niemiec. 
Wzrost eksportu nastąpił przede wszystkim w odniesieniu do Chin, Wietnamu, Rosji i na Ukrainę. Wystarczy wspomnieć, że w okresie od stycznia do końca sierpnia 2020 roku eksport produktów wieprzowych do Chin wyniósł 710 tys. ton i był o 140% wyższy niż rok wcześniej. W sierpniu wyniósł 60 tys. ton. 

Pomimo, że Chiny tymczasowo przyznały pewne ulgi celne, większość produktów wieprzowych pochodzących z USA nadal podlega dodatkowym cłom odwetowym. USDA przewiduje, że wysoka dynamika ogólnego eksportu utrzyma się minimum do końca roku. W III kwartale eksport produktów wieprzowych z USA na inne rynki może być większy niż rok wcześniej o ok. 16%, a w IV kwartale o ok. 10%. 

Z krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej wynika, że eksport wieprzowiny z UE do krajów trzecich, w 2020 roku może być większy niż rok wcześniej o ok. 2% (z 4,17 mln ton do 4,25 mln ton). USDA ocenia jednak ten wzrost nawet na 8,5%. Przypomnijmy, że największymi europejskimi eksporterami wieprzowiny do krajów trzecich były Hiszpania, Niemcy, Dania, Niderlandy i Polska. W porównaniu z okresem I–VIII 2019 roku eksport wieprzowiny z Hiszpanii zwiększył się o 46,4%, z Niemiec o 5,4%, a z Dani o 17,3%. Z Polski natomiast zmniejszył się o 13%.

Źródło: Rynek mięsa


Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)