StoryEditor

Światowa produkcja wieprzowiny: są przegrani i wygrani

Światowa produkcja wieprzowiny w zeszłym roku spadła o 4%. Zobacz kto na tym skorzystał, a kto stracił.
05.01.2021., 10:01h
Według szacunków USDA (Departamentu Rolnictwa w Stanach Zjednoczonych) światowa produkcja wieprzowiny w 2020 roku może wynieść 97,9 mln ton. Byłaby wówczas mniejsza niż w 2019 roku o 4%. O jej spadku zadecydowały głównie Chiny i inne kraje azjatyckie, w których spustoszenie sieje wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF). 

W Chinach produkcja świń zmniejszy się prawdopodobnie o blisko 11%, w Wietnamie o 5,9%, w Japonii o prawie 19%, a na Filipinach nawet o 20%. 

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda np. w Rosji, gdzie pogłowie świń ma wzrosnąć o 6% i w Kanadzie (wzrost o 5,5%). W Brazylii i Meksyku produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o odpowiednio 3,8% i 3,7%, a w Korei Płd. o 2,3%. Również Stany Zjednoczone prognozują w 2020 r. wzrost o blisko 2%. 
Z ostatnich danych wynika, że w Unii Europejskiej zanotujemy spadek o ok. 0,5% w stosunku do produkcji z 2019 r. 

Z wstępnych szacunków wynika, że w 2020 roku produkcja trzody w Chinach może wynieść jedynie 38 mln ton. Taki niski jej poziom miał ostatnio miejsce w 1998 roku,  a więc ponad 20 lat temu. Od tego momentu branża rosła tam w siłę, aż do 2017 roku, kiedy to osiągnięto poziom 54,5 ml...
Pozostało 44% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 21:33