Korzystaj bezpłatnie przez 30 dni
z treści top agrar Plus  

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zmiany na rynku wieprzowiny

25.03.2020

Drukuj

Zmiany na rynku wieprzowiny

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Pandemia afrykańskiego pomoru świń, która dotknęła świat w ostatnich latach, ma przełożenie na globalną produkcję i obrót nie tylko wieprzowiną, ale całym białkiem zwierzęcym.
Szacuje się, że w 2020 r. światowa produkcja świń zmniejszy się o 10%, głównie ze względu na spadek w Chinach (-25%), Filipinach (-16%) i Wietnamie (-6%). Sytuację tę bardzo dobrze wykorzystują główni eksporterzy wieprzowiny, zwiększając sprzedaż zagraniczną – Brazylia o 5%, a USA o 4%. Tymczasem w Europie planowany jest wzrost produkcji o 1%, głównie za sprawą Hiszpanii.

Chiński program odbudowy

W związku z dramatycznym spadkiem pogłowia w Chinach, tamtejszy rząd rozpoczął program odtwarzania stad. Samorządy lokalne wprowadziły szereg środków ułatwiających odbudowę sektora, jak dotacje ubezpieczeniowe, wyższe wypłaty odszkodowań oraz subsydiowane stopy procentowe kredytów.

Jednakże najważniejszy wydaje się być nacisk na władze lokalne, by te skracały czas rozruchu nowych ferm poprzez udostępnienie gruntów i przyspieszenie wydawania zezwoleń. Zostały one również poinstruowane, aby złagodzić przepisy środowiskowe, które ograniczają możliwość budowy chlewni. Jest to złagodzenie polityki, która w ciągu ostatnich 4 lat sprawiła, że w wielu regionach powstawanie nowych ferm było wręcz niemożliwe. Dodatkowo rząd ogłosił program dotacji i kredytów, które mogą pokryć do 30% kosztów budowy i zakupu sprzętu przez duże gospodarstwa.

Wysiłki zmierzające do przywrócenia produkcji koncentrują się na producentach wielkotowarowych. Przed wybuchem epidemii afrykańskiego pomoru świń około połowa tamtejszego pogłowia była produkowana przez gospodarstwa mające mniej niż 500 świń.

Jeśli chcesz wiedzieć, jakich zmian na rynku możemy oczekiwać w kolejnych miesiącach przeczytaj artykuł dr. hab. Dariusza Lisiaka w kwietniowym wydaniu top świnie.
okładka TS

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rzepak znów drożeje, firmy handlowe wracają do gry

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody