Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

KE: prognozy produkcji rolnej są dobre mimo koronawirusa

07.07.2020

Drukuj

KE: prognozy produkcji rolnej są dobre mimo koronawirusa

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Komisja Europejska opublikowała wczoraj raport na temat perspektyw dla poszczególnych rynków rolnych w 2020 roku. Wynika z niego, że łańcuch dostaw żywności okazał się odporny na kryzys. Potwierdzają to dobre prognozy dla sektorów, takich jak nabiał, cukier, wieprzowina czy pomidory.

Zboża i rzepak


Zdaniem Komisji Europejskiej w latach 2020/21 produkcja zbóż w UE wyniesie 286,3 mln ton, co oznacza spadek o 2,7 proc. w porównaniu z rokiem 2019/20, ale nadal o 1,7 proc. powyżej średniej z 5 lat. Będzie to spowodowane oczywiście niekorzystną pogodą i niższym areałem zbóż ozimych. Ze względu na mniejsze zapotrzebowanie ze strony piekarni i gastronomii konsumpcja zbóż w UE spadnie o 0,6 proc. w sezonie 2019/20, ale będzie to spadek chwilowy.

Z raportu KE wynika, że produkcja rzepaku w roku 2020/21 powinna być na podobnym poziomie, co w sezonie 2019/20, czyli 15,4 mln ton. 

Buraki cukrowe

r e k l a m a


Pomimo mniejszej powierzchni buraków cukrowych (o 3 proc.), produkcja cukru w roku 2020/21 ma pozostać na tym samym poziomie, co w sezonie 2019/20.

Mleko i nabiał

W 2020 r. produkcja mleka w UE może osiągnąć prawie 144 mln ton. Będzie to o 0,7 proc. więcej niż w roku ubiegłym i więcej niż przewidywano w wiosennych prognozach. KE spodziewa się zwiększenia produkcji w Niemczech, Włoszech, Hiszpanii i Holandii. Za tym scenariuszem przemawia przede wszystkim dostępna i niedroga pasza.

Z wyliczeń KE wynika, że w tym roku obniży się konsumpcja sera w 2020 r. Jednocześnie eksport wzrośnie o 2 proc. 

Mięso


KE oczekuje, że produkcja wołowiny spadnie o 1,7 proc. w 2020 r. Spowodowane to będzie przede wszystkim ograniczoną podażą. Stada są mniejsze, a wiosną z powodu mniejszej dostępności pasz przeprowadzano wcześniejsze uboje. Nie bez znaczenia jest także spadek popytu na usługi gastronomiczne.

Niższa będzie także produkcja drobiu - o 2 proc. Z kolei produkcja wieprzowiny wzrośnie o 0,5 proc. Scenariusz ten jest wspierany korzystnymi cenami, powrotem popytu konsumpcyjnego, perspektywami eksportowymi, głównie do Chin, i inwestycjami w tym sektorze.

Spożycie mięsa spadnie o 2,5 proc. do 65,4 kg na mieszkańca w 2020 r.

Owoce

Agrarsklep

Warzywa cebulowe – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Warzywa cebulowe – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Płacisz tylko

8,00 zł

Cena regularna 10,00 zł

SPRAWDŹ

Jeśli chodzi o sektor owoców i warzyw, ceny jabłek były bardzo wysokie w ostatnich miesiącach, ze względu na mniejsze zbiory w sezonie 2019/20 i wysoki popyt. 

Rekordowo mało będzie brzoskwiń i nektaryn. KE przewiduje plony na poziomie 3,1 miliona ton. Winne są oczywiście niekorzystne warunki pogodowe i likwidacja wielu sadów pestkowych w Europie. Mała produkcja przełoży się jednak na ceny, które już wzrosły o 19 proc. w pierwszych siedmiu tygodniach sezonu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. 

Stabilna pozostanie natomiast produkcja świeżych pomidorów. Bo chociaż mniej niż zazwyczaj zbiorą ich Hiszpanie, zostanie to zrekompensowane oczekiwanym wzrostem zbiorów w Polsce. Konsumpcja świeżych pomidorów w UE będzie niższa o 1 proc. w 2020 r.


Pełen raport do pobrania TUTAJ.  

ksz, na podst. Komisji Europejskiej, fot. KE

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody