StoryEditorRynki żywca

Czy Hiszpanie zaleją unijny rynek wieprzowiną?

02.12.2021., 09:12h
Pomimo spadku cen wieprzowiny Hiszpanie nie zamierzają spowalniać tempa rozwoju produkcji żywca wieprzowego. Jak zapowiada Miquela Àngel Bérges, dyrektor generalny Mercolleida, w wywiadzie udzielonym AgraEurope, w 2022 roku spodziewany jest dalszy wzrost zintegrowanej produkcji trzody chlewnej. Hiszpania chce wykorzystać spodziewany spadek produkcji w Europie Środkowej i Północnej do zwiększenia własnego udziału w unijnym rynku.

W Hiszpani produkcja żywca wieprzowego wzrasta

W ciągu ostatnich dziesięciu lat produkcja żywca wieprzowego w Hiszpanii rosła silniej niż w jakimkolwiek innym unijnym kraju. Tempo wzrostu było wyższe nawet niż u takich światowych świńskich gigantów, jak Brazylia czy USA. W latach 2010–2020 Hiszpanie zwiększyli pogłowie świń o 6,7 mln świń (27%) do 31,4 mln sztuk, a produkcja wieprzowiny wzrosła prawie o 50% – do 5 mln ton. Tym samym kraj ten urósł do rangi trzeciego producenta wieprzowiny na świecie. W maju br. w porównaniu z majem 2020 roku tamtejsze gospodarstwa trzodowe zwiększyły pogłowie świń o ponad 1 mln do 32,41 mln sztuk. W tym roku, najprawdopodobniej pierwszy raz, ubojowi zostanie poddanych 58 mln świń, a produkcja wieprzowiny wzrośnie o 4% do 5,2 mln ton.

Tempo nadal szybkie

Jak zaznacza Miquela Àngel Bérges, w ostatnich latach hiszpańscy producenci mięsa znacznie zwiększyli swoje możliwości ubojowe i chłodnicze oraz rozszerzyli swoją działalność na zagranicznych rynkach, co spowodowało gwałtowny wzrost eksportu. Zacieśniła się też współpraca pomiędzy producentami trzody z przedsiębiorstwami paszowymi oraz ubojniami, ...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 10:07