🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Eurorzepak wystartował w Minikowie

20.05.2021

Drukuj

Eurorzepak wystartował w Minikowie

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód
Czy kolejne trudności, jakie niesie Europejski Zielony Ład także u nas zredukują powierzchnię jego uprawy? O tym m.in. rozmawiali eksperci podczas konferencji "Uprawa rzepaku a Europejski Zielony Ład" w ramach Międzynarodowego Dnia Rzepaku Eurorzepak 2021.

– Nowy Europejski Ład na pewno utrudni gospodarowanie i nie będzie możliwe uzyskiwanie tak wysokich plonów rzepaku jak dotychczas. Choć w ubiegłym roku przekroczyliśmy w Polsce produkcję ponad 3 mln. t, a jeszcze kilkanaście lat temu nasza branża przetwarzała zaledwie 1 mln. t, to jesteśmy pełni obaw – mówił Mariusz Szeliga Prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Na szczęście na razie jeszcze nie jest tak źle. Nadal obserwujemy wzrost przerobu rzepaku w Polsce. Kondycja upraw w tym sezonie też jest niezła.

– Jesienią 2020 r. zasiano w Polsce ponad 1 mln. ha. Mamy jeszcze niewielki potencjał zwiększać ten areał. Jednak rzepaku nie wolno siać byle gdzie – mówił Juliusz Młodecki prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Polecany artykuł

Rzepak bez chwastów

Obawy o rzepak podzielił także były minister rolnictwa, a obecnie doradca prezydenta Jan Krzysztof Ardanowski.

– Europejski Zielony Ład zawiera wiele słusznych założeń idących w kierunku ochrony środowiska. Wszystkim nam zależy na tym, aby żyć w czystej przyrodzie i kupować wolną od zanieczyszczeń żywność. Jednakże w konkretnych założeniach Europejskiego Zielonego Ładu jest wiele niewiadomych – mówił minister. Zaznaczył, że rzepak może stać się gatunkiem, który najbardziej ucierpi na nowych wymaganiach prawnych. Jest to uprawa intensywna, która nie uda się bez nawożenia i ochrony. Jeżeli nowe regulacje prawne utrudnią to, wówczas rzepaku może nie być na naszych polach.

Agrarsklep

Pakiet: Przewodniki polowe: Pszenica ozima, Kukurydza, Rzepak

Pakiet: Przewodniki polowe: Pszenica ozima, Kukurydza, Rzepak

Płacisz tylko

64,00 zł

Cena regularna 128,00 zł

SPRAWDŹ
– Rezygnacja z uprawy rzepaku dla wielu typów gleb będzie szkodliwa. Zawęzi to jeszcze bardziej płodozmiany oraz nie będziemy mieli surowca – nie tylko na biodiesel, ale także oleju spożywczego. Nie można zapominać o znaczeniu rzepaku jako rośliny białkowej. Jeżeli w Europie chcemy odchodzić od amerykańskiej śruty sojowej GMO, to musimy ją zastępować rzepakiem i strączkowymi. Bez rzepaku nie sprostamy temu zadaniu – mówił Ardanowski.

Zagadnienia zielonego ładu i rzepaku poruszył też prof. Witold Szczepaniak z UP w Poznaniu. Stwierdził, że przyszłość rzepaku zależy od szczegółów Europejskiego Zielonego Ładu.

– Rzepaku nie można uprawiać ekologicznie. Wymaga azotu i fosforu, w tym mineralnego, bo fosforany ekologiczne działają za wolno – tłumaczył prof. Szczepaniak. Dodał, że aby sprostać wymaganiom Europejskiego Zielonego Ładu musimy zacząć hodować odmiany odporne o wysokim plonie i zaolejeniu. Jednak konieczny jest także dobór pól - rzepak musi przychodzić na najżyźniejsze grunty.

Ile rzepaku za granicą?


W Niemczech mamy w tym roku zasiane nieco poniżej 1 mln. ha rzepaku. Na szczęście zapowiadają się dobre plony i oczekujemy zbiorów ponad 3 mln. t – mówił Stephan Arens z UFOP (Union for the Promotion of Oil and Protein Plants). Dodał, że jest to poziom dużo niższy od powierzchni uprawy rzepaku z ubiegłych lat. Spowodowane jest to suszą jaka miała miejsce w latach poprzednich oraz zakazami stosowania pewnych środków ochrony roślin w tym zapraw. Komentując ceny dodał, że niemieccy rolnicy także nie spodziewali się tak wysokich cen skupu i teraz żałują, że nie zasiali więcej lub zakontraktowali po niższych cenach. Ekspert z Niemiec szacuje poziom cen na koniec roku na poziom 520–580 euro/t.

We Francji w ubiegłym roku od lata do jesieni panowały suche warunki. Nie sprzyjało to siewom i wschodom rzepaku. Były też problemy z rynkami zbytu oleju, szczególnie na biopaliwa. Ponadto we Francji od wielu lat nie stosuje się neonikotynoidów. Doprowadziło to do całkowitego zamknięcia produkcji rzepaku w regionach, gdzie było go mało. W konsekwencji mamy obecnie poniżej 1 mln. ha, a kiedyś było nawet 1,8 mln. ha – mówił Claude Soudé, szef francuskiej federacji rzepakowców. Rzepak we Francji został zastąpiony częściowo przez słonecznik (w ubiegłym roku było tam 600 tys. ha) i soję.

W Hiszpanii uprawiamy nadal rzepak, ale koncertujemy się głównie na oliwie z oliwek i słoneczniku. Siejemy około 60 tys. ha rzepaku. Powierzchnia ta cały czas spada, a w szczytowym okresie siano 800 tys. ha rzepaku. Jest to wynik zmian w przetwórstwie, gdyż w latach 80-tych w Hiszpanii miał miejsce wypadek z zatruciem oleju. Stracił ten produkt swój korzystny wizerunek – mówił Pedro Gallardo. Mimo to jest to dla Hiszpanów uprawa alternatywna, do której można wrócić.

Dla Czechów rzepak zawsze był ważną uprawą. Nadal jest on popularny. Uprawia się tam w tym roku 340 tys. ha. Powierzchnia ta w ciągu ostatnich 3 lat spada o około 5% rocznie – mówił dr Zdeněk Linhart z Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze.
tcz

Widziałeś już nasze video "Opolszczyzna: ze sporym opóźnieniem ruszyły żniwa rzepaku"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody