Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nadciągają arktyczne mrozy. Czy zboża ozime i rzepak je przetrwają?

21.02.2018

Drukuj

Nadciągają arktyczne mrozy. Czy zboża ozime i rzepak je przetrwają?

Artykuł dostępny

Synoptycy zapowiadają, że potężny niż znad Syberii pojawi się nad Polską w czwartek i najpierw obejmie wschodnią część kraju stopniowo przemieszczając się na Zachód. Nim jednak mróz przemieści się tam zelżeje o kilka stopni. I tak w ciągu najbliższych kilku dni we wschodnich województwach temperatura osiągnie nocami maksymalnie - 20 st. C, podczas gdy w centrum i na zachodzie Polski termometry pokażą maksymalnie 12 kresek poniżej zera. Według TVN Meteo, najzimniej będzie w nocy z poniedziałku 26 lutego na wtorek 27 lutego, gdy termometry pokażą na Podkarpaciu - 20 st. C. Mowa oczywiście o temperaturze powietrza na wysokości ok. 2 metrów, ponieważ przy gruncie może być o kilka stopni zimniej.

r e k l a m a

Falę nadchodzącego do Polski mrozu pokazuje mapka zamieszczona dzis na Twitterze przez Tomasza Wasilewskiego.



Polecany artykuł

Uważaj na brukwiaczka w rzepaku!

Niskie temperatury mają się utrzymać w Polsce około tygodnia, ale synoptycy prognozują, że pierwsza dekada marca także będzie bardzo chłodna i nocami temperatura często będzie spadać do kilku kresek poniżej zera.

Rolnicy martwią się o oziminy


Te prognozy niepokoją rolników, którzy obawiają się o kondycję zbóż ozimych i rzepaku. Wprawdzie od stycznia mieliśmy już dwie fale przymrozków, z temperaturami przy gruncie wynoszących od –8 do –18 st. C (Rzeszów, 6.02.2018), ale nie jest pewne, czy oziminy zdążyły się w pełni zahartować. Do tego etapu zimotrwałości potrzebowały utrzymywania się przez kilka dni ciągłej ujemnej temperatury, lecz takich warunków pogodowych w kraju nie mieliśmy.

Najgorzej mają rolnicy z centralnej i zachodniej Polski, gdyż w tych częściach kraju pokrywa śnieżna nie występuje, rośliny nie mogą więc liczyć na naturalną „osłonę termiczną”. Mrozy na poziomie –20 st. C mogą zatem być dla ozimin katastrofą i to nie tylko dla najbardziej wrażliwych na niskie temperatury jęczmienia ozimego i rzepaku, ale także dla wielu odmian pszenicy czy pszenżyta. Jedynie najbardziej odporne na mrozy odmiany mogą liczyć na przetrwanie. Są wśród nich, u pszenic:
  • Bogatka,
  • Jantarka,
  • LG Jutta,
  • Medalistka,
  • Ostroga,
  • Smuga,
  • Tonacja,

a w pszenżycie ozimym:
  • Avocado,
  • Aliko,
  • Borwo,
  • Carmelo,
  • Grenado,
  • Kasyno,
  • Meloman,
  • Octavio,
  • Orinoko,
  • Palermo,
  • Panteon,
  • Pigmej.
article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody