StoryEditor

Indeks cen żywności w dół, a oleje w górę

Z najnowszych raportów FAO wynika, że w listopadzie 2013 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206,3 pkt. Oznacza to, że obniżył się o 0,2% w porównaniu do indeksu z października br. W skali roku ceny były o 4,4% niższe.
23.12.2013., 11:12h

W omawianym okresie ceny zbóż spadły o 1,2%, podrożały (w stosunku do października br.) tylko oleje. Ich indeks wzrósł wobec października o 5,6% (do 198,5 pkt wobec 195,8 w listopadzie 2012 roku).  Warto zauważyć, że taki indeks dla olejów oznacza wzrost średnich cen z lat 2002-2004 aż o 98,5%! Eksperci twierdzą, że za takim stanem indeksu olejów stoi wzrost cen oleju palmowego (głównie przez popyt importowego dla sektora biodiesla), a także niższa jego produkcja u głównych producentów w Malezji i Indonezji.  Dodatkowym czynnikiem wpływającym na tak wysoki indeks olejów, miały wysokie ceny pozostałych olejów: rzepakowego, słonecznikowego oraz sojowego.
e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 10:35