🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Parlament Europejski: olej palmowy na cenzurowanym

11.04.2017

Drukuj

Parlament Europejski: olej palmowy na cenzurowanym

r e k l a m a

Podczas ostatniego posiedzenia Parlamentu Europejskiego w Strassburgu posłowie wysłuchali sprawozdania pt.: „Olej palmowy i wycinanie lasów deszczowych”. Zostało ono przyjęte przez znaczną większość eurodeputowanych z jednoczesną deklaracją podtrzymania trwałości produkcji biopaliw z roślin oleistych takich jak rzepak czy słonecznik, uprawianych przez europejskich rolników.

Parlamentarzyści podczas debaty nad tym sprawozdaniem wezwali Komisję Europejską do podjęcia działań mających na celu zmniejszenie importu przez UE oleju palmowego z tzw. niezrównoważonych źródeł po 2020 roku. W tym celu domagają się stworzenia wspólnego europejskiego systemu certyfikacji. Ich zdaniem szczególnie problematyczne jest powiązane ze wzrostem produkcji oleju palmowego wycinanie lasów deszczowych w Ameryce Południowej. Te działania przyczyniają się także do nieprzestrzegania praw człowieka w sprawach dotyczących sporów o grunty pod likwidowanymi lasami oraz zmuszania dzieci do prac przy tej wycince.

Eurodeputowana – sprawozdawczyni z ramienia frakcji Zielonych w Parlamencie Europejskim, Kateřina Konečná, wezwała Komisję w Brukseli do działania w tej sprawie. Jej zdaniem, kontyngent oleju palmowego pozyskiwanego z drzew wycinanych w lasach deszczowych, który trafia obecnie do Europy, oprócz wylesiania ma także inne negatywne skutki jak np.  ogromne zwiększenie emisji szkodliwych gazów cieplarnianych.

Uchwała Parlamentu Europejskiego spotkała się z akceptacją ze strony Unii na rzecz Promowania Olej i Białka Roślinnnego (UFOP). Według UFOP europejskie rośliny oleiste takie jak rzepak i słonecznik, zdecydowanie wystarczą do rodzimej produkcji biopaliw zamiast oleju palmowego. Rośliny te są również ważnym i wolnym od GMO źródłem białka zwierzęcego w żywieniu oraz są istotnym elementem w strukturze zasiewów na terenie UE. 

oprac. bcz

Źródło: AgE

Fot. europarl.europa.eu


Widziałeś już nasze video "Warsztaty polowe w OODR w Łosiowie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

MRiRW uspokaja urzędowych lekarzy weterynarii, co do wynagrodzeń, ale…

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody