StoryEditor

Pełna odporność na zgniliznę twardzikową

Wspólne odkrycie naukowców australijskich i indyjskich może okazać się przełomowe w hodowli odmian rzepaku niemal w pełni odpornych na jedną z najważniejszych chorób grzybowych tego gatunku.
24.10.2017., 12:10h
Jak stwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Zachodnioaustralijskiego (UWA) i z indyjskiego Uniwersytetu Rolniczego Punjab, odporność indyjskiej gorczycy na zgniliznę twardzikową determinowana jest przez przynajmniej 10 genów. I te właśnie geny w procesie hodowli można by wprowadzić do komercyjnych odmian gorczycy i rzepaku.

– Dzisiaj producenci rzepaku polegają przede wszystkim na zabiegach fungicydowych, które nie zawsze okazują się skuteczne, a generują duże koszty, szczególnie w Australii, gdzie niejednokrotnie pojedynczy zabieg przeciwko chorobie jest niewystarczający. Wyhodowanie odmian wysoce odpornych na zgniliznę twardzikową to krok milowy w rolnictwie – mówi prof. Martin Barbetti z UWA. Takie odmiany to jednak melodia przyszłości i nie należy się ich spodziewać wcześniej niż za kilkanaście lat.

jd, fot. Daleszyński
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 10:50