Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Rzepak>

Innowacyjna biorafineria powstanie w Polsce

Obrazek

Za dwa lata w Żórawinie (Dolny Śląsk) zostanie wybudowana pilotażowa biorafineria, produkująca pełnowartościowe białka z rzepaku na skalę przemysłową.

Janusz Biernacki17 lutego 2017, 11:53

Będzie to pierwsza tego typu biorafineria na świecie.

Grupa Wilmar, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych, zainwestowała w projekt firmy NapiFeryn BioTech. Współpraca przedsiębiorstw ma doprowadzić do pojawienia się na światowym rynku nowego, polskiego białka roślinnego.

Białko spożywcze z rzepaku jest pomysłem biotechnologów z Łodzi, którzy opatentowali nowatorską metodę uzyskiwania wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju. Producenci żywności będą mieli więc dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. Białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów.

Źródło:www.napifern.pl



Picture of the author
Autor Artykułu:Janusz Biernacki
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)