Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Rzepak>

Rolnicy alarmują – czy oziminy wymarzły?

Obrazek

Nie ma praktycznie regionu kraju, z którego nie otrzymalibyśmy informacji o wymarznięciu ozimin lub o ich kiepskim stanie. Sytuacja może się jeszcze pogorszyć.

Jacek Daleszyński4 lutego 2016, 09:19

Zapytaliśmy użytkowników naszego redakcyjnego Facebook'a, jaki jest stan ozimin w ich gospodarstwach. Odpowiedzi nas nie zaskoczyły, ale nie napawają optymizmem. Generalnie wszyscy zgodnie przyznają, że pszenice ozime o zimotrwałości poniżej 4 punktów najbardziej ucierpiały. Tak jest w województwach: pomorskim, kujawsko–pomorskim, warmińsko–mazurskim, mazowieckim, małopolskim, wielkopolskim i innych. Rolnicy oceniają, że straty w obsadzie roślin wynoszą 20–30%. Konkretne przypadki mówią już o konieczności przesiania nawet kilkudziesięciu hektarów. W tych regionach pszenice zrobiły się całkowicie brązowe i nie ma już szansy, że się zregenerują. Niektórzy opierają decyzję o przesiewie zbóż na przeprowadzonym teście przezimowania. Opisaliśmy go dokładnie na naszych łamach w numerze lutowym na str. 70.

Rolnicy donoszą też o kiepskim stanie rzepaku. Sygnał z północy Wielkopolski – rzepak później siany jest zielony, ale przy próbie wyrwania korzeń się urywa, co może oznaczać, że przemarzł. Na Pomorzu z kolei część plantacji wygląda, jakby rośliny uschły z braku wody.
Jęczmień ozimy jako roślina o najniższej mrozoodporności ucierpiał szczególnie na plantacjach dobrze rozwiniętych, których nie brakuje. Dotyczy to także jego hybrydowych odmian. Z sygnałów z terenu wynika, że zboża siane później wyglądają nieco lepiej, jednak dużo zależy od zimotrwałości i mrozoodporności poszczególnych odmian.

Czekamy na Wasze sygnały o stanie ozimin w gospodarstwach. Zachęcamy również do dyskusji na naszej stronie internetowej i na Facebook'u.

Poniżej zamieszczamy kilka zdjęć z kraju.

jd, fot. Goncerzewicz, Ignaczewski, Maciejewski, Moskot, Stachurski



1 z 6
Pszenica w kujawsko–pomorskim. (fot. Maciejewski)

Pszenica w kujawsko–pomorskim. (fot. Maciejewski)

2 z 6
Rzepak na Pomorzu. (fot. Moskot)

Rzepak na Pomorzu. (fot. Moskot)

3 z 6
Jęczmień hybrydowy, woj. mazowieckie. (fot. Stachurski)

Jęczmień hybrydowy, woj. mazowieckie. (fot. Stachurski)

4 z 6
Pszenżyto, okolice Koła. (fot. Ignaczewski)

Pszenżyto, okolice Koła. (fot. Ignaczewski)

5 z 6
Pszenżyto, okolice Koła. (fot. Ignaczewski)

Pszenżyto, okolice Koła. (fot. Ignaczewski)

6 z 6
Pszenica na Żuławach Gdańskich. (fot. Goncerzewicz)

Pszenica na Żuławach Gdańskich. (fot. Goncerzewicz)

Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)