Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Rzepak>

Rolnicy nie doceniają rzepaku, wolą soję

Obrazek

Rolnicy wolą importować droższą śrutę sojową, niż korzystać z tańszych produktów krajowych z rzepaku. Powód? Kolor i promocja.

Bartłomiej Czekała18 czerwca 2015, 15:32

Zbiory rzepaku i rzepiku w Polsce w ubiegłym roku wyniosły ponad 3,2 mln ton. Przemysł wyprodukował ponad 1,4 mln ton śruty rzepakowej, której w przybliżeniu prawie połowę wyeksportowano. W tym samym czasie, polski przemysł paszowy, sprowadził zza granicy od miliona ośmiuset do miliona dziewięciuset tysięcy ton soi.

Joanna Żuchniewicz, z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, podkreśla, że w Polsce wykorzystanie śruty rzepakowej  do produkcji pasz ciągle pozostawia wiele do życzenia.

– Pasze rzepakowe są niedocenianym źródłem białka, chociaż świetnie wpisują się w ten ujemny bilans i znakomicie wypełniają tę lukę – powiedziała Żuchniewicz na antenie Programu 1 Polskiego Radia.

Ekspertka z PSPO podkreśliła że są mity, jeśli chodzi o kolor śruty rzepakowej - czarna barwa ponoć ma wpływ na żywienie i hodowcy nie chcą jej używać właśnie z tego powodu. Śruta sojowa ma lepszą promocję i stosuje się jej więcej, zarówno ze względu na kolor, jak i na trochę większą zawartość białka. Natomiast należy pamiętać, że śruta rzepakowa ma 36-38 proc. białka, więc nadal dużo i jest to zdecydowanie białko tańsze.   em, abo

Więcej czytaj na gospodarka.polskieradio.pl

Fot. Walerowska



Picture of the author
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)