Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Rzepak>

Rośliny się hartują

Obrazek

Przebieg pogody sprzyja hartowaniu roślin. To dobrze wróży ich przezimowaniu w przypadku nadejścia mroźnej zimy.

Jacek Daleszyński21 grudnia 2016, 12:00

Stopniowo obniżająca się temperatura to najlepsze warunki do hartowania roślin. Jednak skorzystają na tym najbardziej rośliny w dobrej kondycji i odpowiedniej fazie rozwojowej. Zboża z późnych siewów, szczególnie pszenica ozima znajdująca się w fazie 2–3 liści mimo procesu hartowania, który nie zachodzi tak sprawnie jak u roślin rozkrzewionych, jest narażona na wymarznięcia. W tej właśnie fazie bowiem przestawia się na odżywianie przez korzenie, a niska temperatura w ostatnich dniach mogła spowodować, że nie zgromadziła dostatecznej ilości m.in. cukrów gwarantujących zagęszczenie soku komórkowego. Gwarantem przezimowania w pewnym stopniu jest też śnieg. Najkorzystniej, jeśli pokryje on oziminy kilkucentymetrową warstwą. Sami jednak rolnicy np. z Opolszczyzny po tegorocznej styczniowej fali mrozów przyznają, że nawet 1–2 cm śniegu potrafią skutecznie ochronić rośliny przed mrozem.

Z rzepakami jest podobnie. Rośliny są w średniej formie, szczególnie te, na których walka ze śmietka okazała się niewystarczająco skuteczna. Osłabione będą się gorzej hartować co odbije się na zimotrwałości. Podobnie jak u zbóż zimotrwałość zależy m. in. od tego, ile glukozy rośliny zgromadzą w liściach. Muszą ją wyprodukować ze skrobi, a tą ze składników pobranych z gleby. Uszkodzone przez szkodniki korzenie mogą nie zapewnić dostatecznej ilości składników gwarantujących wytworzenie odpowiedniej ilości glukozy.
Temperatura w okresie świątecznym ma się nieco podwyższyć, jednak wciąż będziemy mogli mówić o warunkach dość dobrych do hartowania.

jd, fot. Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)