Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rośliny się hartują

21.12.2016

Drukuj

Rośliny się hartują

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Stopniowo obniżająca się temperatura to najlepsze warunki do hartowania roślin. Jednak skorzystają na tym najbardziej rośliny w dobrej kondycji i odpowiedniej fazie rozwojowej. Zboża z późnych siewów, szczególnie pszenica ozima znajdująca się w fazie 2–3 liści mimo procesu hartowania, który nie zachodzi tak sprawnie jak u roślin rozkrzewionych, jest narażona na wymarznięcia. W tej właśnie fazie bowiem przestawia się na odżywianie przez korzenie, a niska temperatura w ostatnich dniach mogła spowodować, że nie zgromadziła dostatecznej ilości m.in. cukrów gwarantujących zagęszczenie soku komórkowego. Gwarantem przezimowania w pewnym stopniu jest też śnieg. Najkorzystniej, jeśli pokryje on oziminy kilkucentymetrową warstwą. Sami jednak rolnicy np. z Opolszczyzny po tegorocznej styczniowej fali mrozów przyznają, że nawet 1–2 cm śniegu potrafią skutecznie ochronić rośliny przed mrozem.

Z rzepakami jest podobnie. Rośliny są w średniej formie, szczególnie te, na których walka ze śmietka okazała się niewystarczająco skuteczna. Osłabione będą się gorzej hartować co odbije się na zimotrwałości. Podobnie jak u zbóż zimotrwałość zależy m. in. od tego, ile glukozy rośliny zgromadzą w liściach. Muszą ją wyprodukować ze skrobi, a tą ze składników pobranych z gleby. Uszkodzone przez szkodniki korzenie mogą nie zapewnić dostatecznej ilości składników gwarantujących wytworzenie odpowiedniej ilości glukozy.
Temperatura w okresie świątecznym ma się nieco podwyższyć, jednak wciąż będziemy mogli mówić o warunkach dość dobrych do hartowania.

jd, fot. Sierszeńska


Widziałeś już nasze video "Środków z CIECH Sarzyna nie zabraknie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Szybki transport zboża do gospodarstwa i skupu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody