Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rzepaki luksusowo odżywione

12.12.2018

Drukuj

Rzepaki luksusowo odżywione

Artykuł dostępny

Pogoda tej jesieni sprzyjała rozwojowi rzepaku. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że kto w tym roku nie wysiał go zbyt wcześnie to lepiej na tym wyszedł. Rośliny bowiem na plantacjach wcześnie założonych bardzo mocno się rozwinęły. Na tyle mocno, że istnieje ryzyko, że przy łagodnej zimie na krótko przerwą wegetację i wiosną szybko ją wznowią.

Nawet 150 kg/ha N

r e k l a m a

Najbardziej rozwinięte plantacje pobrały tej jesieni wręcz rekordowe ilości azotu.
– Zeskanowanie najmocniejszych plantacji sensorem azotu wykazało, że rośliny pobrały nawet 150 kg/ha azotu. Rośliny mają po 12–14 liści, a szyjka korzeniowa średnicę około 2 cm – mówi Piotr Zarzycki, główny agronom w Przerzeczyn Zdrój Sp. z o.o. Ośrodek Hodowli Zarodowej w miejscowości Gilów w woj. dolnośląskim. Dodaje, że jesienna dawka azotu wyniosła 35–40 kg/ha, więc resztę rośliny pobrały z gleby.
– W glebie musiało się znajdować sporo azotu mineralnego, ale po suchszym niż zwykle roku rośliny pobrały go mniej, więc zasilił on rzepak – mówi agronom. Dodajmy, że na południu Polski w tym roku w niektórych regionach padało więcej niż na większości obszaru kraju, a w niektórych gminach w ogóle nie stwierdzono suszy.

Obawa o rośliny na wiosnę

Rekordowe pobranie azotu i wyjątkowo mocno rozwinięte rośliny rodzą pytanie o ich zachowanie na wiosnę. Bardzo możliwe, że po rozpoczęciu wegetacji (moment, kiedy przez kolejne 5 dni średnia dobowa temperatura wynosi przynajmniej 5oC) rośliny szybko zaczną rosnąć. Może to nastąpić przed 1 marca, kiedy to przed tą datą nie można w świetle nowych przepisów stosować nawozów azotowych. Dodatkowo wjazd w pole mogą utrudnić warunki. Jeśli więc tak się stanie rośliny mogą zacząć głodować i stracić wypracowany jesienią potencjał. Już teraz zatem można stwierdzić, że najlepszą formą azotu na wiosnę w rzepaku może być szybko działająca forma azotanowa.

jd, fot. Kurek

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody