Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Rzepak>

Spóźniony azot pokutuje w rzepaku

Obrazek

W tym roku rzepaki wyglądają bardzo różnie, ale nie tylko z powodu pogody. Częściową przyczyną była także agrotechnika jesienna i termin podania nawozów azotowych na wiosnę, podkreślał dr Witold Szczepaniak z UP w Poznaniu podczas Międzynarodowego Dnia Rzepaku w Minikowie.

dr Maria Walerowska23 maja 2019, 18:00

– W tym roku po raz pierwszy mieliśmy ograniczenia ze stosowaniem nawozów azotowych na wiosnę, bo mogliśmy je stosować dopiero od 1. marca, choć wegetacja ruszyła już w połowie lutego. Wszyscy Ci, którzy zastosowali azot po tej dacie w dwóch terminach, niestety stracili. Wygrali Ci, którzy praktycznie całą wiosenną dawkę azotu lub jej większość podali w jednej – pierwszej dawce – podkreślał dr Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

W pierwszych tygodniach po ruszeniu wegetacji rzepak powinien pobrać ok. 140–160 kg/ha N, a w tym roku warunki temu nie sprzyjały. Jaką mamy zatem sytuację w tym roku? Już jesienią korzenie miały zasięg nawet do 1 m w głąb gleby, był to pozytywny efekt zeszłorocznej jesiennej suszy. Bardzo suchy i chłodny kwiecień, a w tym to właśnie okresie rzepak powinien pobrać większość tego składnika na wiosnę, będzie na pewno skutkował pogorszeniem plonowania. W tym roku szczególnie ważne było, aby dokarmić dolistnie rośliny.

Na słabszych plantacjach widać, że rośliny mają o 5–6 mniej rozgałęzień w porównaniu z najlepszymi plantacjami. W tym roku powoli zaczyna się właśnie uwalnianie azotu z gleby (proces mineralizacji), w najbliższych dniach po deszczach i przy zapowiadanej ciepłej pogodzie, łany się zazielenią, ponieważ zacznie się uwalniać azot z materii organicznej – mówił dr Szczepaniak.

– Zgodnie z obowiązującymi przepisami rzepak powinien pobierać 50 kg/ha N na 1 t/nasion z odpowiednią masą słomy, a w naszych badaniach wartość ta jest wyższa o 5–10 kg/ha. Dlatego tym bardziej w związku z nowymi ograniczeniami powinniśmy oprócz azotu zapewnić także pozostałe makroskładniki (P, K, Mg, S) i mikroskładniki – podkreślał dr Szczepaniak.

W sesji popołudniowej odbyły się prezentacje polowe odmian rzepaku oraz systemów ochrony firm Syngenta i Innvigo oraz efektów kompleksowego nawożenia produktami firmy Yara.



1 z 3
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie

Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie

2 z 3
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie

Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie

3 z 3
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie

Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie

Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)