Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Uwaga: zbliżają się „zimni ogrodnicy”!

05.05.2017

Drukuj

Uwaga: zbliżają się „zimni ogrodnicy”!

Artykuł dostępny

Ciepła pogoda ma się utrzymać najdalej do niedzieli, w niektórych rejonach kraju, np. na Podkarpaciu ma być nawet 21 st. C. W przyszłym tygodniu przyjdzie duże ochłodzenie, bo idą „zimni ogrodnicy” (Pankracy – 12 maj, Serwacy – 13 maj, Bonifacy – 14 maj) – prognozowane są także lokalnie przymrozki. Jest to zjawisko powtarzające się co roku, kiedy w połowie maja przychodzi ochłodzenie, a nawet przymrozki. Punktem kulminacyjnym jest tzw. zimna Zośka, która przypada 15 maja.

r e k l a m a

Co to oznacza dla rolników?

Wielu z Was cały czas nie wykonało zabiegów odchwaszczających, bo praktycznie nie było okna czasowego na wykonanie zabiegu. Choć chłodna pogoda zatrzymała rozwój zbóż – przyhamowała rośliny – to jednak fazy i terminy uciekają nieubłaganie. 

Polecany artykuł

Jesienna lustracja pól – w jakiej kondycji są rzepaki?

– Jeśli w ciągu najbliższych 4–5 dni spodziewany jest przymrozek odradzałbym wykonanie zabiegu herbicydem, ponieważ może on uszkodzić rośliny. Bezpieczniejszym rozwiązaniem – nawet mimo uciekających faz rozwojowych – jest poczekanie ok. 4–5 po przymrozkach i wykonanie odchwaszczania herbicydami zarejestrowanymi do fazy liścia flagowego. Można wykorzystać substancje herbicydowe o charakterze regulatorów wzrostu jak, np. MCPA. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie fluroksypyru lub nieco droższy wariant na chwasty dwuliścienne, np. mieszanina tritosulfuronu i florasulamu czy na chwasty jednoliścienne pinoksaden – radzi Leszek Dryjański z NU Agrar.

Doradca zwraca uwagę, że wprawdzie pogoda sprzyja niektórym chorobom zbóż, jednak jak na razie widoczne na polach jest przede wszystkim porażenie przez mączniaka i septoriozę paskowaną liści. Więcej dylematów budzi potencjalny zabieg skracania zbóż. 

Regulację pokroju czyli tzw. skracanie zbóż z wykorzystaniem np. trineksapaku etylu jeszcze w miarę bezpiecznie dla roślin można przeprowadzić na 4–5 dni przed przymrozkiem. Jeśli ten odstęp będzie mniejszy, zabieg ten będzie się wiązał z potencjalnym uszkodzeniem roślin na skutek mrozu – wyjaśnia doradca.

W niektórych przypadkach warto zastanowić się czy ten zabieg jest teraz niezbędny.

– Jeśli mamy znaczną obsadę roślin – powyżej 700 szt./m2, odmianę podatną na wyleganie i zastosowaliśmy wysokie nawożenie azotowe, a na dodatek jest odpowiednia faza rozwojowa roślin i okno czasowe na zabieg, wówczas zalecałbym zastosowanie regulatora wzrostu – radzi Leszek Dryjański.

A co z rzepakami?

Oczywiście, wszyscy pamiętamy feralną majówkę 2011 r., a w zasadzie majowy horror na polach! Rolnicy z wielu rejonów kraju zapamiętają także noc z 3 na 4 maja jako jedną z najbardziej tragicznych w skutkach. W tym roku „zimni ogrodnicy” zaskoczyli wszystkich, tydzień wcześniej przynosząc falę nocnych przymrozków. Temperatury, w zależności od rejonu, wahały się od –2 st. C do –9 st. C. Kolejna fala mrozu przetoczyła się w nocy z 4 na 5 maja. na południu kraju – w województwach dolnośląskim i opolskim – przetoczyła się fala śnieżyc, po których przyszły w nocy przymrozki. Szczególnie fatalnie skończyło się to dla wielu plantacji rzepaku – rośliny łamały się pod naporem ciężkiego i mokrego śniegu, który dodatkowo scementował jeszcze przymrozek w nocy. Śnieg, który był niszczycielski dla rzepaku, okazał się z kolei wybawieniem dla wielu plantacji kukurydzy, gdyż uchronił je przed całkowitym wymarznięciem.

– Rzepaki w większości kraju w momencie nastania zapowiadanych przymrozków będą w fazie kwitnienia. To najgorszy czas na wystąpienie mrozu. W tej fazie wrażliwe kwiaty rzepaku są w stanie znieść jednorazowy i krótkotrwały mróz rzędu –4 do –5 st. C. Jeśli jednak przymrozki będą dłuższe, tzn. potrwają 2–3 dni, to wówczas niebezpieczny dla wrażliwych kwiatów rzepaku jest spadek temperatury do –2 st. C – mówi Jacek Broniarz z COBORU z Słupi Wielkiej. 

Amerykanie wieszczą nam chłodny maj!

Prognozy Amerykańskiej Narodowej Służby Oceanicznej i Meteorologicznej (NOAA) pokazują, że ten maj w Polsce będzie chłodniejszy niż zazwyczaj – donosi portal TVN24. Najniższych temperatur możemy spodziewać się na Pomorzu Gdańskim i Podlasiu.

Agencja NOAA opracowuje prognozy odchylenia od średniej miesięcznej temperatury, m.in. dla Europy. Według amerykańskiej prognozy długoterminowej dla Polski najchłodniej ma być w rejonie Pomorza Gdańskiego, gdzie średnia temperatura dla maja wynosi 10,3 st. C, a także w województwie podlaskim (na ogół notuje się tu 12,9 st. C). Tam Amerykanie spodziewają się temperatury o nawet 2 stopnie niższej niż zazwyczaj.

W centrum kraju, a także na Pomorzu Zachodnim i na północnej Lubelszczyźnie średnia temperatura w maju to około 13 st. C. Tym razem ma być ona niższa o około jeden stopień. W Polsce południowej, w Wielkopolsce, na Ziemi Lubuskiej oraz na północy woj. łódzkiego, gdzie także na ogół jest 13 st. C, będzie albo o pół stopnia mniej, albo o pół stopnia więcej. Podobnie sytuacja przedstawia się na Podkarpaciu, gdzie też jest około 13 st. C.

 

 

Pamiętajmy, że pogoda – zwłaszcza na wiosnę – zmienia się bardzo dynamicznie, a miesięczne prognozy Amerykańskiej Narodowej Służby Oceanicznej i Meteorologicznej powstają najczęściej na podstawie uśrednionych wyników z ostatnich 10 dni. Anomalie temperatury są wyliczane od średniej dla danego miesiąca z wielolecia 1999–2010. Pozostaje mieć nadzieję, że w tym roku nie do końca się sprawdzą.

Fot. Walerowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Łodygi rzepaku wygięte po przymrozkach majowych
Łodygi rzepaku wygięte po przymrozkach majowych

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody