Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

W Minikowie święto rzepaku!

18.05.2017

Drukuj

W Minikowie święto rzepaku!

Artykuł dostępny

Międzynarodowy Dzień Rzepaku to okazja dla branży, by świętować. Świąteczną atmosferę zakłóciła gorąca informacja prosto z Warszawy, że Minister Jurgiel nie zgodził się na czasowe uchylenie zakazu stosowania zapraw neonikotynoidowych w rzepaku.

r e k l a m a



Do Minikowa zjechali się przedstawiciele europejskich związków producentów roślin oleistych (EOA) oraz rolnicy i eksperci. Podczas debaty moderowanej przez redaktora naczelnego „top agrar Polska” - Karola Bujoczka, dyskutowali m.in. nad europejskimi źródłami białka, w tym śruty rzepakowej, jako alternatywy dla importu soi.

Uczestnicy debaty zgodnie podkreślali, że w produkcji rzepaku istotne jest pozyskanie oleju, ale coraz ważniejsza staje się także śruta rzepakowa, jako alternatywne dla soi  źródło białka paszowego. Niestety, prawie połowa krajowej produkcji śruty zostaje wykorzystana poza granicami naszego kraju.

– Niepokojące dla rynku rzepaku jest fakt, że Komisja Europejska po cichu planuje redukcję udziału biopaliw z 7% do 3,8% po roku 2020. Gdyby tak się stało, będzie to ogromny problem dla producentów rzepaku – mówił Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

Uczestnicy debaty zastanawiali się jak zatem chronić rynek rzepaku i roślin białkowych. Zgodzili się, że nie byłoby mowy o uprawie rzepaku na tak znacznym areale nie tylko w Polsce, ale także w Europie, bez biopaliw. Zdaniem Matta Culley’a z Anglii, bez biopaliw cena rzepaku spadłaby do obecnego poziomu ceny pszenicy.

– Dzisiaj ze względu na dyskusję na temat emisji CO2 wycofujemy się z lobbowania na rzecz biopaliw i bardziej skupiamy się na produkcji śruty rzepakowej, jako alternatywy dla soi której importujemy ponad 2 mln t  – mówił Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB – Naszym celem nie jest jej zastąpienie w 100%, ale uzupełnienie rynku śrutą rzepakową, którą postrzegamy jako stabilne źródło białka dla przemysłu paszowego – dodał.

Obecnie dyskutuje się o kształcie wspólnej polityki rolnej po 2020 r. Uczestnicy debaty podkreślali, że trzeba lobbować za rozwiązaniami wspierającymi stabilizację rynku rolnego.
Organizatorami Międzynarodowego Dnia Rzepaku byli Kujawsko-Pomorski ODR oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.     mw

Przeczytaj więcej w wersji premium

article icon

Rynek zbóż: ceny raczej z trendem spadkowym

Zamów wersję premium

Galeria zdjęć

Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie.
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie.
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie.
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie.
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie.
Międzynarodowy Dzień Rzepaku w Minikowie.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii