Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Z borem lepsza zimotrwałość

20.09.2019

Drukuj

Z borem lepsza zimotrwałość

Artykuł dostępny

Jesienią bor można podawać w rzepaku do fazy 8 liści. Teoretycznie jest to możliwe nawet w późniejszych fazach, ale może okazać się nieskuteczne. Bor bowiem jak każdy składnik musi zostać przez rośliny przyswojony, aby spełnić swoje funkcje. A są to przede wszystkim wpływ na sprawny podział komórek w merystemach wierzchołkowych pędów i korzeni oraz wzmacnianie mechaniczne pędów.
Jeśli chodzi o podział komórek to przed spoczynkiem zimowym rośliny przy odpowiednim zaopatrzeniu w bor są w stanie wytworzyć mocny i głęboko sięgający korzeń. To gwarantuje oprócz dobrego przezimowania także lepsze szanse roślin na przetrwanie okresowych niedoborów wody na wiosnę. Mechaniczne wzmacnianie tkanek – tutaj bor wpływa na lepsze połączenie ze sobą komórek tworzących dane tkanki, z których z kolei składają się poszczególne organy. To w sposób pośredni poprawia zimotrwałość, bo niska temperatura niejako nie jest w stanie przedrzeć się przez tkanki znajdujące się w dobrej kondycji.

Ile boru?

r e k l a m a

Standardowo wystarczy 250–300 g/ha boru jesienią. Wiadomo, że rzepak do fazy 4–6 liści pobierze około 150 g/ha B. Jeśli Bor został podany już jednorazowo w wyższej dawce to do końca wegetacji jesiennej roślinom powinno go wystarczyć. Jeśli jednak nie podano go w ogóle lub w niewielkiej dawce to warto go jeszcze uzupełnić przed nadejściem temperatury bliskiej zeru stopni, która znacząco spowolni przyswajanie składnika przez rośliny.

jd, fot. Daleszyński

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zbiory kukurydzy 2019: jak kształtują się tegoroczne plony?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody