Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Bobowate pożywką dla patogenów

Obrazek

Rozpowszechniająca się uprawa roślin strączkowych w kraju, to także zagrożenie silniejszą presją chorób grzybowych. Rośliny te nie mają też zbyt licznej reprezentacji w środkach grzybobójczych, co niebezpieczeństwo to zwiększa.

Janusz Biernacki26 października 2017, 14:09
Kolejna ekspertka poznańskiej konferencji o roślinach strączkowych, dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zadeklarowała – Wpływ na zdrowotność tych upraw mają zarówno czynniki biotyczne, m.in. obecność korzystnych mikroorganizmów w glebie, jak i abiotyczne.

Larwy oprzędzików wyjadają brodawki, co redukuje proces symbiozy. Do tego procesu potrzebne są też mikroelementy, stąd korzystny wpływ optymalnej symbiozy obserwuje się po zastosowania np. Florovitu.

Do szkodliwych patogenów należą m.in. fuzariozy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa czy zgorzel siewek. Ostatni z patogenów uznawany jest za najważniejsze zagrożenie tych upraw nie tylko w Polsce, ale także w świecie. Choroby zgorzelowe to także efekt porażenia grzybów z rodzaju Fusarium.

Co ważne, patogeny nie selekcjonują faz rozwoju roślin, regionów kraju, lecz w poszczególnych latach i strefach uprawy występują ze zmiennym nasileniem. Nieco mniejszymi infekcjami charakteryzują się jednak krajowe plantacje bobiku. Upraw roślin strączkowych winna ponadto być traktowana zgodnie z kompleksem integrowanej uprawy.

Choroby to jednak także ograniczone brodawkowanie upraw. Zjawisku temu nie sprzyja również niewłaściwe pH gleby. Dla tej grupy roślin bardzo groźną chorobą jest antraknoza, która w tym sezonie występowała z bardzo dużym nasileniem. Problem ten, poza ochroną chemiczną, może rozwiązać postęp genetyczny
(bie)
fot. Daleszyński

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ!




1 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

2 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

3 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

4 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

5 z 18
Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

6 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

7 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

8 z 18
Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

9 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

10 z 18
Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

11 z 18
Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

12 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

13 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

14 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

15 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

16 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

17 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

18 z 18
prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Picture of the author
Autor Artykułu:Janusz Biernacki
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)