Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Chwasty coraz bardziej uciążliwe

Obrazek

Herbicydy znikają, a strączkowe cierpią na tym bardzo dotkliwie, bo w tej grupie roślin jest bardzo mało zarejestrowanych substancji chwastobójczych.

Jacek Daleszyński26 października 2017, 14:55
– W łubinie dla przykładu mamy na dzień dzisiejszy tylko 13 herbicydów łącznie z graminicydami, nieco lepiej jest w bobiku, a najlepsza, ale ciągle mało komfortowa sytuacja jest w grochu – zaczął dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Oprócz niewielkiej liczby preparatów dostępnych do odchwaszczania problem stanowi także wrażliwość gatunków łubinu na herbicydy. Najbardziej wrażliwy jest łubin wąskolistny, a najmniej łubin żółty.

– W przeprowadzonych badaniach oceniliśmy skuteczność różnych substancji chwastobójczych stosowanych np. w buraku czy rzepaku. Jeśli chodzi o substancje buraczane dobrą skutecznością odznaczały się fenmedifam i desmedifam w mieszaninie z lenacylem – mówił dr Sobiech.

Ta sama mieszanina wzbogacona o etofumesat powodowała fitotoksyczności, podobnie jak dodawane do cieczy roboczej adiuwanty olejowe. Badana była też mieszanina substancji stosowanych w rzepaku, m.in. chinomerak i metazachlor.

Badania objęły też diflufenikan. Substancja stosowana doglebowo dawała dobrą skuteczność w zwalczaniu fiołka, ale niestety niską komosy. Ten chwast jest największym zagrożeniem dla strączkowych i koniecznie musi być zwalczany w jak najmłodszych fazach rozwojowych.

jd, fot. Daleszyński

ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ!




1 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

2 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

3 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

4 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

5 z 18
Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

6 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

7 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

8 z 18
Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

9 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

10 z 18
Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

11 z 18
Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

12 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

13 z 18
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

14 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

15 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

16 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

17 z 18
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

18 z 18
prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)