Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Czy miedź szkodzi strączkowym?

Obrazek

Dla strączkowych miedź to ważny mikroelement, ale jeśli jest go za dużo to im szkodzi.

Jacek Daleszyński25 kwietnia 2017, 07:00

Miedź ma bezpośredni udział w brodawkowaniu. Spowolnienie tego procesu zachodzi w przypadku, kiedy w glebie znajduje się nadmierna ilość jonów Ca2+. Pierwiastek ten w tej postaci jest toksyczny dla różnych gatunków bakterii. W zależności od liczby jonów miedziowych brodawkowanie ulega spowolnieniu lub rzadziej nawet całkowitemu zahamowaniu.

Z drugiej strony rośliny strączkowe potrzebują miedzi, aby proces brodawkowania przebiegał sprawnie. Pierwiastek ten stymuluje produkcję aminokwasów w brodawkach, które potem są wbudowywane w białka. Miedź zatem powinna znajdować się w roślinach, które pobiorą ją z gleby lub z nawozów nalistnych. Dlatego też planując nawożenie roślin strączkowych mikroelementami lepiej podawać je właśnie drogą nalistną (chelat), a nie doglebową (w przypadku miedzi można zastosować przedsiewnie np. siarczan miedzi). Dokarmianie nalistne najlepiej przeprowadzać w fazie 4–6 liści rośliny  strączkowej.

jd, fot. Daleszyński



Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)