StoryEditor

Czy na roślinach strączkowych można zarobić?

Wielu rolników ma dylemat jaką roślinę wprowadzić do płodozmianu. Próbujemy od kilku lat odnowić produkcję roślin strączkowych, ale nie zawsze jest kolorowo. Już niebawem będzie  okazja, żeby na ten temat porozmawiać w gronie ekspertów i praktyków.
29.09.2017., 14:09h
Zapraszamy na konferencję „Strączkowe – własne białko i dobre stanowisko – agrotechnika, opłacalność, szanse i ograniczenia” zorganizowaną przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i naszą redakcję. Spotkanie odbędzie się w czwartek, 26.10.2017 r. w Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (ul. Dojazd 11). 

W czasie spotkania poruszone zostaną m.in. następujące tematy:
  • znaczenie strączkowych zmianowaniu;
  • wpływ następczy strączkowych, produktywność mieszanek zbożowo-strączkowych na tle siewów czystych;
  • różne systemy uprawy roli;
  • opłacalność produkcji;
  • zagrożenia strączkowych patogenami grzybowymi; 
  • możliwości powschodowego zwalczania chwastów w łubinie 
  • wyniki badań uprawy soi w różnych warunkach Polski; 
  • wartość paszowa białka z rodzimych strączkowych.  

Udział w konferencji jest bezpłatny. Rejestracja pod numerem telefonu:  61 869 06 07 lub na stronie internetowej: www.topagrar.pl/event.
Zapisz się od razu (kliknij tutaj)!

Program konferencji:
09:30 – 10:00 rozpoczęcie konferencji, przedstawienie planu dnia
10:00 – 11:30 Pierwsza sesja
  1. Znaczenie roślin strączkowych w członach zmianowania
    – prof. Andrzej Kotecki, UP Wrocław
  2. Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż i rzepaku – prof. Janusz Prusiński, UTP Bydgoszcz
  3. Produkcyjność mieszanek zbożowo-strączkowych na tle siewów czystych – prof. Jerzy Księżak, IUNG PIB Puławy

11:30 – 11:45 Przerwa kawowa
11:45 – 13:15 Druga sesja
  1. Ocena wieloletniego oddziaływania uproszczeń w uprawie roli na plonowanie grochu siewnego i właściwości gleby – prof. Irena Małecka, prof. Andrzej Blecharczyk, dr inż. Dorota Swędrzyńska, dr inż. Tomasz Piechota, UP Poznań,

  2. System uprawy roli, a plonowanie i opłacalność produkcji łubinu i grochu – prof. Jerzy Szukała, dr Agnieszka Faligowska, dr inż. KatarzynaPanasiewicz, prof. Wiesław Koziara, UP Poznań, dr Stanisław Stawiński, Radosław Kazuś, HR Smolice, Oddział Przebędowo
  3. Regionalne zagrożenia upraw roślin strączkowych przez patogeny grzybowe – prof. Agnieszka Pszczółkowska, UWM Olszyn,
  4. Zwalczanie chwastów w roślinach strączkowych – prof. Grzegorz Skrzypczak, dr inż. Łukasz Sobiech, UP Poznań

13:15 – 14:00 Przerwa lunchowa
14:00 – 15:00 Trzecia sesja
  1. Wstępne wyniki badań agrotechnicznych z uprawą soi w zróżnicowanych warunkach siedliskowych kraju -  prof. Jerzy Szukała, UP Poznań,
  2. Aktualne możliwości częściowego zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej krajowymi źródłami białka roślinnego w żywieniu trzody chlewnej – prof. Andrzej Rutkowski, UP Poznań.
  3. Możliwości sprzedaży – czy rynek potrzebuje strączkowych? - dyskusja

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 05:22