Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czy uda się ograniczyć import śruty sojowej?

27.02.2021

Drukuj

Czy uda się ograniczyć import śruty sojowej?

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Deficyt białka paszowego dotyczy całej UE. W Polsce najważniejszym jego źródłem jest genetycznie modyfikowana poekstrakcyjna śruta sojowa, której import wynosi obecnie ok. 2,5 mln t. Stan ten wynika m.in. z niewystarczającego wykorzystania rodzimych upraw wysokobiałkowych, przy jednoczesnym rozwoju produkcji drobiarskiej, rosnącym zapotrzebowaniu na te pasze w chowie trzody chlewnej oraz w żywieniu krów mlecznych.

Krajowe programy
W celu zwiększenia bezpieczeństwa białkowego w Polsce zrealizowano kilka programów badawczych, wprowadzono dopłaty do roślin wysokobiałkowych oraz dobrowolne znakowanie żywności i pasz jako produktów „bez GMO”. Celem głównym prowadzonego w latach 2011–2015 programu „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, obrotu i wykorzystania w paszach” było:
  • *wprowadzenie do praktyki nowych technologii uprawy,
  • włączenie do zmianowania zbożowego roślin strączkowych, ograniczających degradację gleb i wiążących azot z powietrza.
Z kolei program na lata 2016–2020 „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych” obejmował:
  • hodowlę nowych odmian roślin strączkowych,
  • nowe technologie ich uprawy, w tym uprawę pasową,
  • ustalenie zasady żywienia drobiu i trzody z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych,
  • budowę rynku nasion roślin strączkowych.
Mały udział w paszach
Pomimo pozytywnych efektów stosowania nasion rodzimych roślin strączkowych w żywieniu zwierząt oraz korzyści środowiskowych, w dalszym ciągu są one tylko uzupełnieniem surowców białkowych. W ostatniej dekadzie rosła powierzchnia ich uprawy, która nie przełożyła się jednak na wzrost produkcji tego surowca (rys. 1.). Impulsem do wzrostu zasiewów były dopłaty, a do 2017 r. możliwość zaliczenia ich do obszarów proekologicznych i uzyskiwanie dodatkowego dofinansowania. Po wprowadzeniu w 2017 r. zakazu stosowania środków ochrony w uprawach zaliczanych do EFA i ograniczeniu dopłat, spadło zainteresowanie ich uprawą…

Dalsze perspektywy rozwoju krajowego rynku roślin białkowych z przeznaczeniem na pasze poznasz z materiału opublikowanego w wydaniu 3/2021 „top agrar Polska” na str. 130–131.
[bie]

r e k l a m a


Widziałeś już nasze video "Rzepak: ruszyła wegetacja, jakie zabiegi wykonać?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody