StoryEditor

Giełda strączkowych w Dolsku

Giełda ma dać możliwość spotkania się i porozmawiania w jednymi miejscu ludziom zainteresowanym uprawą, skupem, sprzedażą, przetwórstwem strączkowych. Rolnicy będą mogli bezpośrednio porozmawiać o warunkach skupu, cenach, wielkości partii towaru z kontrahentami.
24.09.2018., 12:09h

Już dziś zapraszamy na nietypowe wydarzenie, którego nasza redakcja jest współorganizatorem. 23 października w  

Dolsku, ul. Podrzekta 3, Villa Natura (Wielkopolska, powiat śremski)

 odbędzie się

Ogólnopolska Giełda Strączkowych

Oprócz tematyki typowo uprawowej będzie można zdobyć najnowsze informacje żywieniowe oraz rynkowe.

Z zagadnień agrotechnicznych poruszone będą następujące tematy.
  • Ile tak naprawdę azotu z powietrza są w stanie związać rośliny bobowate i ile jego zostanie dla roślin następczych?
  • Porównanie uprawy roli pod strączkowe tradycyjnej z uproszczeniami oraz siewem bezpośrednim w ściernisko.
  • Uprawa konserwująca roli pod groch, bobik, soję, i łubin biały
  • Czy strączkowe można siać systemem strip-till i jak to robić skutecznie?
  • Wstępne wyniki badań nad terminami siewu soi w Polsce.
  • Opłacalność uprawy strączkowych

Ideą spotkania jest, aby typowych zagadnień agrotechnicznych znalazł się także czas na dyskusję na temat wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu zwierząt oraz na tematykę rynkową. 
Giełda ma dać możliwość spotkania się i porozmawiania w jednymi miejscu ludziom zainteresowanym uprawą, skupem, sprzedażą, przetwórstwem strączkowych. Rolnicy będą mogli bezpośrednio porozmawiać o warunkach skupu, cenach, wielkości partii towaru z kontrahentami.
Program spotkania przedstawia się następująco:
  1. 9.00–10.00 Rejestracja uczestników
  2. 10.00–10.15 Rozpoczęcie Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych
  3. 10.15–10.45 Nowe zalecenia dla praktyki w agrotechnice roślin strączkowych – prof. Jerzy Szukała, dr Tomasz Piechota, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  4. 10.45–11.15 Strączkowe w żywieniu – przełamać tabu – prof. Andrzej Rutkowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  5. 11.15–12.00 Jak ożywić rynek strączkowych – dyskusja panelowa w gronie ekspertów i uczestników rynku – prowadzenie Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska
  6. 12.00–13.00 Lunch
  7. 13.00–15.00 Giełda wymiany informacji i transakcji biznesowych:
  • prezentacja firm hodowlanych, skupowych, przetwórczych oraz producentów maszyn,
  • formuła swobodnej dyskusji ze wszystkimi uczestnikami spotkania,
  • świetna okazja do zawierania kontraktów i relacji handlowych,
  • degustacja produktów drobiowych.

Udział w Giełdzie jest bezpłatny!

 Liczba miejsc jest jednak ograniczona, dlatego konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Organizatorami Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych są Katedra Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz redakcja "top agar Polska". 

Szczegóły oraz zapisy na stronie:


 http://tap.pwrwydawnictwo.pl/straczkowe
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 20:48