Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Inauguracja konferencji roślin strączkowych w Poznaniu

Obrazek

To już dzisiaj – ruszyła z impetem konferencja naukowo-szkoleniowa na temat roślin strączkowych. Jej organizatorami są Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i miesięcznik „top agrar Polska”, a miejscem spotkania – Poznań, Biocentrum UP, ul. Dojazd 11.

Janusz Biernacki26 października 2017, 10:45
Na konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej. Nie mogło zabraknąć też studentów, którzy na co dzień w miejscu konferencji studiują rolnictwo na wielu kierunkach. Gości przywitał prof. Jerzy Szukała oraz redaktor naczelny „top agrar Polska” Karol Bujoczek


W programie dzisiejszej konferencji znajdują się następujące tematy:
  • Znaczenie roślin strączkowych w zmianowaniu;
  • Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż i rzepaku;
  • Produktywność mieszanek zbożowo-strączkowych;
  • Wpływ uproszczeń w uprawie na właściwości gleb i plonowanie grochu;
  • Agrotechnika a plonowanie i opłacalność uprawy łubinu i grochu;
  • Regionalne zagrożenia dla upraw roślin strączkowych;
  • Zwalczane chwastów w uprawach roślin strączkowych;
  • Wyniki badań agrotechnicznych w uprawie soi;
  • Zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej krajowymi źródłami białka w żywieniu trzody chlewnej.


Ekspertami przedstawiającymi ww. zagadnienia są m.in. prof. Andrzej Kotecki z UP we Wrocławiu, prof. Janusz Prusiński (UT-P Bydgoszcz), prof. Jerzy Książek (IUNG Puławy), prof. Irena Małecka i prof. Andrzej Blecharczyk (UP Poznań), prof. Jerzy Szukała i prof. Wiesław Koziara (UP Poznań), prof. Agnieszka Pszczółkowska (UW-M Olsztyn), prof. Grzegorz Skrzypczak i prof. Andrzej Rutkowski (UP Poznań).


Bogata oferta tematyczna, wielu doskonałych ekspertów z różnych instytucji naukowych, rosnące znaczenie i areał (ok. 350 tys. ha) tej grupy roślin w kraju to tylko niektóre powody, dla których warto uczestniczyć w tej konferencji. Dla nieobecnych mamy jednak dobrą wiadomość. Przez cały czas wykładów i dyskusji, na stronie internetowej topagrar.pl poprzez newsy, filmy i zdjęcia można śledzić na bieżąco, co dzieje się na spotkaniu – przeglądaj nasze kolejne relacje. Szersze opracowania tematyczne z konferencji będą natomiast przedstawione w grudniowym wydaniu „top agar Polska”.


1 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

2 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

3 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

4 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

5 z 30
Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

6 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

7 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

8 z 30
Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

9 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

10 z 30
Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

11 z 30
Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

12 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

13 z 30
Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

Konferencja: "Strączkowe: własne białko i dobre stanowisko".

14 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

15 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

16 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

17 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

18 z 30
prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

19 z 30
Na konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej.

Na konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej.

20 z 30
Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

Redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek i prof. Marek Mrówczyński.

21 z 30
Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dr hab. Agnieszka Pszczółkowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

22 z 30
Prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Prof. Janusz Prusiński z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

23 z 30
Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

Dr Łukasz Sobiech z UP w Poznaniu.

24 z 30
Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

Prof. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu.

25 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

26 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

27 z 30
Z sali padały liczne pytania.

Z sali padały liczne pytania.

28 z 30
konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej.

konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej.

29 z 30
konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej.

konferencję przybyło prawie 200 osób, zarówno rolników jak i przedstawicieli branży nasiennej oraz chemicznej.

30 z 30
W przerwie uczestnicy mogli skorzystać z serwisu kawowego.

W przerwie uczestnicy mogli skorzystać z serwisu kawowego.

Picture of the author
Autor Artykułu:Janusz Biernacki
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)