Jakie mikroelementy są ważne dla strączkowych?

Nawozy dolistne można stosować w strączkowych trzykrotnie – począwszy od fazy 6 liści do początku kwitnienia. Dostarczone w ten sposób mikroelementy będą wspomagać m.in. symbiozę korzeni z bakteriami brodawkowymi oraz przyswajanie przez rośliny zasymilowanego azotu. Jakie mikroelementy są ważne dla strączkowych?
Wpływ pH na przyswajalność mikroelementów
Rola mikroelementów
- bor – odgrywa ważną rolę w powstawaniu wiązek przewodzących w brodawkach korzeniowych. Jeśli te nie zostaną wytworzone, węglowodany z rośliny nie mogą odżywiać bakterii brodawkowych;
- molibden – wchodzi w skład białka – nitrogenazy, enzymu, który ma zdolność wiązania wolnego azotu;
- miedź – odpowiada za zwiększanie masy brodawek, przyspiesza w nich syntezę aminokwasów potrzebnych do budowania białka. Mikroelement ten jednak podany w formie doli może utrudniać, a wręcz uniemożliwiać rozwój bakterii brodawkowych, lepiej więc sprawdzi się w formie chelatu;
- mangan – zwiększa intensywność fotosyntezy i przyswajanie azotu.
Mikroelement | groch | bobik | łubin | soja |
bor | 25 | 32 | 45 | 40 |
miedź | 10 | 20 | 80 | 25 |
cynk | 70 | 100 | 150 - 200 | 60 |
mangan | 100 | 45 | 80 | 90 |
molibden | 2 | 3 | 3 | 7 |
na podst: 100 pytań o strączkowe
