🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Krajowe białko na paszę

27.02.2021

Drukuj

Krajowe białko na paszę

r e k l a m a

W dyskusji nt. zwiększenia udziału w paszach krajowego białka należy uwzględnić kilka elementów, są to:
  • wartość odżywczą i potencjał antyżywieniowy surowców białkowych,
  • wskaźniki i opłacalność chowu zwierząt żywionych różnymi surowcami,
  • wskaźniki ekonomiczne krajowej produkcji roślinnej,
  • rynkowy potencjał surowców alternatywnych dla importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS).
Zamienniki białka
Za główne krajowe źródła białka paszowego, mogące stanowić alternatywę dla PŚS, uchodzą produkty rzepakowe oraz nasiona roślin bobowatych. Marginalizacja pozostałych surowców, tj. mleka w proszku, mączki rybnej, czy drożdży wynika z ich wysokiej ceny lub ograniczeń stosowania ze względu na niekorzystne efekty uboczne. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa i makuch rzepakowy cieszą się rosnącą popularnością, ale są wciąż niejednoznacznie oceniane przez hodowców zwierząt i budzą obawy, dotyczące bardziej intensywnego zastosowania paszowego. Wynikają one m.in. z historycznych, ale współcześnie bezzasadnych opinii nt. zawartości substancji antyżywieniowych. Polskie odmiany rzepaku charakteryzują się obecnie najniższą w świecie i wciąż malejącą zawartością glukozynolanów i kwasu erukowego. Pozwala to na wzrost ich wykorzystania w paszach, bez negatywnego wpływu na wskaźniki produkcyjne zwierząt. Uwzględniając areał upraw i skalę przetwórstwa rzepaku, jest to roślina o najwyższym potencjale zastosowania paszowego, która jako jedyna z uprawianych w Polsce stanowi realną alternatywę dla ograniczenia importu PŚS.

r e k l a m a

Rośliny bobowate i lnianka
W grupie roślin bobowatych za najważniejsze pod względem paszowym uważa się łubiny, groch i bobik. Badania potwierdzają pozytywny wpływ na wskaźniki produkcji zwierzęcej łubinu żółtego i wąskolistnego oraz grochu. Nasiona tych roślin, zwłaszcza komponowane w odpowiednich proporcjach z poekstrakcyjną śrutą rzepakową, zapewniają wartość biologiczną białka paszowego, umożliwiającą całkowitą rezygnację z PŚS.
W ostatnich latach w Polsce coraz więcej uwagi zwraca się na lniankę, jako uprawę w wysokim stopniu dostosowaną do krajowych warunków glebowo-klimatycznych, która może stanowić także komponent krajowego źródła białka paszowego. Makuch z lnianki charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną białka i energetycznością, poprawiającą opłacalność jego zastosowania w żywieniu zwierząt…

Pełny tekst o wykorzystaniu krajowych komponentów białkowych w paszach znajdziesz w wydaniu 3/2021 „top agrar Polska” na str. 132.
[bie]

Widziałeś już nasze video "Wbudowana odporność rzepaku – odpowiedź na ograniczenia w uprawie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wystawienie faktury za zboże a kompensacja VAT

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody