Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

Opolszczyzna: rozpoczął się siew soi

Na Opolszczyźnie trwają opóźnione siewy soi. W województwie doświadczenia nad uprawą soi trwają już dwunasty rok. Wyniki dowodzą, że niektóre odmiany dają zadowalający plon i areał rośnie. Dodatkowo ceny nasion są wysokie.

5 maja 2022, 12:27

Soja nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ponieważ jest to roślina ciepłolubna.

Postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet.

W ramach tzw. inicjatywy białkowej naukowcy planują w ciągu kilku lat doprowadzić do zastąpienia połowy genetycznie modyfikowanej importowanej soi polską soją wolną od GMO.

- Gęstość wysiewu staramy się utrzymać na poziomie 50-55 roślin na m2. W naszych warunkach jest to optymalna ilość - mówi rolnik z Opolszczyzny. Sprawdź szczegóły siewu i uprawy tej rośliny w filmie poniżej! 

 
W reportażu wystąpili: 

Tomasz Cichoń rolnik z Ostrożnicy

Mirosław Kastelik kierownik produkcji RSP Wierzbnik

Jacek Krzywniak rolnik z Dziergowic

Diana Gach firma Gach-Agro z Mechnicy

 

tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)