StoryEditor

Opolszczyzna: rozpoczął się siew soi

Na Opolszczyźnie trwają opóźnione siewy soi. W województwie doświadczenia nad uprawą soi trwają już dwunasty rok. Wyniki dowodzą, że niektóre odmiany dają zadowalający plon i areał rośnie. Dodatkowo ceny nasion są wysokie.
05.05.2022., 12:05h

Soja nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ponieważ jest to roślina ciepłolubna.

Postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet.

W ramach tzw. inicjatywy białkowej naukowcy planują w ciągu kilku lat doprowadzić do zastąpienia połowy genetycznie modyfikowanej importowanej soi polską soją wolną od GMO.

- Gęstość wysiewu staramy się utrzymać na poziomie 50-55 roślin na m2. W naszych warunkach jest to optymalna ilość - mówi rolnik z Opolszczyzny. Sprawdź szczegóły siewu i uprawy tej rośliny w filmie poniżej! 

 
W reportażu wystąpili: 

Tomasz Cichoń rolnik z Ostrożnicy

Mirosław Kastelik kierownik produkcji RSP Wierzbnik

Jacek Krzywniak rolnik z Dziergowic

Diana Gach firma Gach-Agro z Mechnicy

 

tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 03:53