StoryEditor

Po czym kategorycznie nie powinno się siać strączkowych?

Okopowe, zwłaszcza po oborniku to nie najlepszy przedplon dla strączkowych. Stanowisko po nich może spowodować wybujanie bobowatych i opóźnienie dojrzewania nasion. Po czym nie powinno się siać strączkowych?
20.03.2023., 14:03h
Najgorszym przedplonem dla strączkowych są same strączkowe. Wysiewanie ich po sobie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób grzybowych oraz szkodników.
Nie jest to korzystne, zwłaszcza kiedy mamy ograniczone możliwości chemicznej walki z tymi agrofagami.

Okopowe uprawiane na oborniku

Nie najlepszym przedplonem są też okopowe, szczególnie uprawiane na oborniku, po których pozostaje stanowisko dość zasobne w składniki pokarmowe. Zbyt intensywny wzrost wegetatywny strączkowych, np. po buraku nie sprzyja wytwarzaniu nasion i może opóźnić ich dojrzewanie. Zagrożeniem przy dostępie większej ilości składników jest też wyleganie strączkowych. Poza tym obornik może stwarzać barierę mechaniczną do wzrostu korzeni np. łubinów, które gorzej rosną w takich warunkach.

Zobacz także: Międzyplon pod strączkowe – jaki wybrać?

Łubiny wysiane, np. po ziemniakach, są bardziej narażone na choroby. Z kolei soi nie powinno się uprawiać po kukurydzy, chyba że zastosowano w niej herbicydy neutralne z punktu widzenia następstwa roślin dla soi właśnie.
Uprawy strączkowych lepiej unikać też po:
  • rzepaku,
  • ostropeście,
  • oraz gorczycy.
Ich samosiewy są w strączkowych uciążliwymi chwastami, trudnymi do zwalczenia.

Na podst. 100 pytań o strączkowe

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 03:03