🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Seminaria uprawowe 2021: soja dobrze rozpracowana

12.01.2021

Drukuj

Seminaria uprawowe 2021: soja dobrze rozpracowana

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

– Gdyby ktoś 30 lat temu powiedział mi, że w przyszłości w naszej części Europy będziemy uprawiać soję to zwyczajnie popukałbym się w głowę. Zmiany klimatyczne jednak i związane z nimi ocieplenie klimatu oraz postęp hodowlany doprowadziły do tego, że soja gości na naszych polach– zaczął prof. Schönberger. Soja to roślina, która dobrze znosi te zmiany klimatyczne i wręcz korzysta z nich. Europa importuje 35 mln ton soi, zatem jest rynek na ten surowiec w tej części świata.

Lubi ciepło

Soja zaczyna rosnąć, jesli temperatury są wyższe niż 10°C. Do osiągnięcia dojrzałości w naszych warunkach potrzebuje 1600°-dni, co przy średniej temperaturze dziennej 16°C daje około 100 dni wegetacji. W strefach tropikalnych dla porównania można uprawiać soję wymagającą nawet 2500°-dni. W naszych warunkach uprawia się najczęściej odmiany z grupy 00, 000 i 0000, czyli od średnio wczesnych do ekstremalnie wczesnych. Grupy odmian mozna porównać do wczesności kukurydzy. I tak:
  • grupa 00 odpowiada kukurydzy o FAO 270,
  • grupa 000 odpowiada kukurydzu o FAO 230,
  • grupa 0000 odpowiada kukurydzy o FAO 200.

Dobrze gospodaruje wodąSoja potrzebuje 40 mm/ha opadów dla uzyskania 1 t nasion. To lepszy wynik niż np. rzepak, który potrzebuje na to 45 mm/ha opadów.
Zanim zasieje się soję trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:
  • równomiernie rozprowadzić słomę i wymieszać,
  • eliminacja zagęszczeń gleby,
  • optymalne zagęszczenie gleby,
  • wyrównanie gleby przed zimą,
  • marzec/kwiecień – uprawa gleby na 8 do 10 cm,
  • siew przy temperaturze gleby od 8°C na głębokość 4–5 cm przy założeniu, że temperatura będzie systematycznie wzrastać,
  • 2 dni po siewie zwałować – zagęszczenie gleby wokół nasion oraz wbicie kamieni w glebę.

Nasiona przed siewem warto skontrolować pod kątem siły kiełkowania, bo są one bardzo delikatne i wszelka ich obróbka mechaniczna czy konfekcjonowanie może kiełkowanie obniżyć.

Zapotrzebowanie na składniki

r e k l a m a

– Soja na wytworzenie 1 t/ha nasion potrzebuje 15 kg P2O5, 15–17 K2O, 5 MgO. Zapotrzebowanie na azot to około 50 kg ma każdą tonę nasion – mówił ekspert. Jeśli chodzi o mikroelementy to pod względem boru soja ma takie same wymagana jak rzepak – na każdą tonę nasion 150 g B. Warto pamiętać też o molibdenie, manganie, miedzi i cynku, z tym że 2 ostatnie w nadmiarze mogą utrudniać brodawkowanie.

Najważniejsze w soi jest odchwaszczanie!

Najgroźniejsze chwasty w soi to komosa biała, a z jednoliściennych gatunki prosowate. Pozostałe mocno zagrażające soi to szarłat, rdesty, psianka, przytulia i rumianowate. Z chwastami możemy walczyć przedwschodowo, z tym że w tym terminie nie pozbędziemy się ostrożenia, powoju czy szczawiu. Przeciwko pozostałym dwuliściennym zastosować możemy np. metrybuzynę, chlomazon, flufenacet, pendimetalinę, prosulfokarb czy metolachlor-S. Powschodowo natomiast do dyspozycji jest właściwie tylko imazamoks.

Więcej o uprawie soi przeczytasz na naszych łamach.

jd

Widziałeś już nasze video "Poranna trójpolówka #4: Co słychać w PROW?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody