Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Seminaria uprawowe 2021: soja dobrze rozpracowana

12.01.2021

Drukuj

Seminaria uprawowe 2021: soja dobrze rozpracowana

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

– Gdyby ktoś 30 lat temu powiedział mi, że w przyszłości w naszej części Europy będziemy uprawiać soję to zwyczajnie popukałbym się w głowę. Zmiany klimatyczne jednak i związane z nimi ocieplenie klimatu oraz postęp hodowlany doprowadziły do tego, że soja gości na naszych polach– zaczął prof. Schönberger. Soja to roślina, która dobrze znosi te zmiany klimatyczne i wręcz korzysta z nich. Europa importuje 35 mln ton soi, zatem jest rynek na ten surowiec w tej części świata.

Lubi ciepło

Soja zaczyna rosnąć, jesli temperatury są wyższe niż 10°C. Do osiągnięcia dojrzałości w naszych warunkach potrzebuje 1600°-dni, co przy średniej temperaturze dziennej 16°C daje około 100 dni wegetacji. W strefach tropikalnych dla porównania można uprawiać soję wymagającą nawet 2500°-dni. W naszych warunkach uprawia się najczęściej odmiany z grupy 00, 000 i 0000, czyli od średnio wczesnych do ekstremalnie wczesnych. Grupy odmian mozna porównać do wczesności kukurydzy. I tak:
  • grupa 00 odpowiada kukurydzy o FAO 270,
  • grupa 000 odpowiada kukurydzu o FAO 230,
  • grupa 0000 odpowiada kukurydzy o FAO 200.

Dobrze gospodaruje wodąSoja potrzebuje 40 mm/ha opadów dla uzyskania 1 t nasion. To lepszy wynik niż np. rzepak, który potrzebuje na to 45 mm/ha opadów.
Zanim zasieje się soję trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:
  • równomiernie rozprowadzić słomę i wymieszać,
  • eliminacja zagęszczeń gleby,
  • optymalne zagęszczenie gleby,
  • wyrównanie gleby przed zimą,
  • marzec/kwiecień – uprawa gleby na 8 do 10 cm,
  • siew przy temperaturze gleby od 8°C na głębokość 4–5 cm przy założeniu, że temperatura będzie systematycznie wzrastać,
  • 2 dni po siewie zwałować – zagęszczenie gleby wokół nasion oraz wbicie kamieni w glebę.

Nasiona przed siewem warto skontrolować pod kątem siły kiełkowania, bo są one bardzo delikatne i wszelka ich obróbka mechaniczna czy konfekcjonowanie może kiełkowanie obniżyć.

Zapotrzebowanie na składniki

r e k l a m a

– Soja na wytworzenie 1 t/ha nasion potrzebuje 15 kg P2O5, 15–17 K2O, 5 MgO. Zapotrzebowanie na azot to około 50 kg ma każdą tonę nasion – mówił ekspert. Jeśli chodzi o mikroelementy to pod względem boru soja ma takie same wymagana jak rzepak – na każdą tonę nasion 150 g B. Warto pamiętać też o molibdenie, manganie, miedzi i cynku, z tym że 2 ostatnie w nadmiarze mogą utrudniać brodawkowanie.

Najważniejsze w soi jest odchwaszczanie!

Najgroźniejsze chwasty w soi to komosa biała, a z jednoliściennych gatunki prosowate. Pozostałe mocno zagrażające soi to szarłat, rdesty, psianka, przytulia i rumianowate. Z chwastami możemy walczyć przedwschodowo, z tym że w tym terminie nie pozbędziemy się ostrożenia, powoju czy szczawiu. Przeciwko pozostałym dwuliściennym zastosować możemy np. metrybuzynę, chlomazon, flufenacet, pendimetalinę, prosulfokarb czy metolachlor-S. Powschodowo natomiast do dyspozycji jest właściwie tylko imazamoks.

Więcej o uprawie soi przeczytasz na naszych łamach.

jd

Widziałeś już nasze video "Wiosenne opryski w rzepaku. Zaczynają się naloty szkodników"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody